ANALIZĂ. Rulotele „made in Romania“ prind avânt. Tracia Caravan, Rulotika, Kuoka sau Magazinul de rulote sunt branduri desenate şi produse în ateliere locale, dar care aşteaptă parteneriate pentru a ajunge la sute de unităţi

Autor: Alexandra Matei 21.08.2022

♦ Preţurile pentru rulotele care se produc în România pornesc de la circa 4.000 de euro şi pot ajunge chiar la 50.000 de euro ♦ Pentru a susţine creşterea acestei pieţe este nevoie de parteneri şi de dezvoltarea capacităţilor de producţie.

Pe piaţa din România încep să îşi facă loc tot mai mulţi producă­tori de rulote, atât destinate a­grementului sau turismului, cât şi rulote care vin ca o alter­nativă de desfăşurare a activităţii pentru comerci­an­ţii din HoReCa şi nu numai. Piaţa de rulote din România nu este una foarte dezvoltată în momentul de faţă, în comparaţie cu alte pieţe internaţionale, iar românii nu au inclus rulota în stilul lor de viaţă. Totuşi, câţiva curajoşi din această industrie au crezut în acest tip de business şi au decis să investească în fabrici sau ateliere de producţie.

Gabriel Bugnar, un fost producător român de televiziune şi cofondatorul businessului Tracia Caravan, a creat prima rulotă într-un atelier de 100 de metri pătraţi, care a fost omologată în vara anului trecut, iar acum plănuieşte să înfiinţeze o fabrică în sudul ţării care să permită pro­ducţia de rulote în serie.

Antreprenorul este în dis­cuţii cu in­vestitori germani şi estimează că investiţia nece­sară pentru construirea fabricii ar fi de circa 1 mil. euro.

„A durat cinci ani până să pro­duc pri­ma rulotă. Ideea, în schimb, a apărut în urmă cu 18 ani. Am creat un singur prototip pe care l-am omologat la sfârşitul verii tre­cute. Rulota am făcut-o în atelierul de 100 de metri pătraţi pe care l-am construit eu, dar într-un astfel de atelier nu pot produce în serie. E nevoie de utilaje şi spaţii de depo­zitare, iar investiţia într-o fabrică ar fi de circa 1 mil. euro. Sunt în discuţii cu in­ves­titori germani pentru înfiinţarea fabricii, care ar putea fi amplasată în partea de sud a ţării“, a spus Gabriel Bugnar, cofonda­to­rul Tracia Caravan.