Prima rectificare bugetară din 2022: Ministerul Energiei a primit la rectificare doar 2,5 mld. lei pentru compensarea preţului la energie. Nimeni din guvern nu spune care este preţul real al acestei compensări

Autori: Răzvan Botea , Iulian Anghel 15.08.2022

♦ Veniturile bugetului general consolidat cresc, spun Finanţele,  cu 30 mld. lei peste nivelul aşteptat (ajutate de inflaţie), până la 470 mld. lei,  iar cheltuielile cu 33 mld. lei, până la 550 mld. lei ♦ Deficitul prognozat de Finanţe rămâne la 5,84% din PIB, chiar dacă în termeni nominali creşte cu 3 miliarde, la 80 mld. lei ♦ Ministerul energiei primeşte în plus 2,5 miliarde de lei pentru compensarea preţului energiei, dar a doua rectificare va arăta că această compensare va fi mult mai mare.

Veniturile bugetului de stat au crescut în primele şase luni din an peste aşteptări, iar cheltuielile, chiar dacă au crescut şi ele peste aşteptări, au crescut mult sub nivelul veniturilor. Astfel, guvernul a refăcut calculele de la începutul anului şi a venit cu o rectificare bugetară pozitivă. Ce înseamnă însă rectificare bugetară pozitivă? Atunci când trăieşti pe datorie, aşa cum face statul român, rectificarea pozitivă, creşterea cheltuielilor adică, înseamnă că te adânceşti mai departe în datorii. Cum ar fi arătat o rectificare bugetară prudentă?

„Mediul este încă incert şi mai pot apărea şocuri. Prin urmare, era optim să se încerce cât mai mult posibil reducerea deficitului bugetar. Mai mult, deficitul duce şi la o cerere de bunuri şi servicii şi accentuează deficitul de cont curent şi inflaţia. Ajungem în acest ritm la un deficit de cont curent de 10% din PIB”, răspunde Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA, asociaţia analiştilor financiari.