Tensiunile dintre China şi SUA continuă: Noi exerciţii militare chineze în jurul Taiwanului, ca reacţie la vizita unei delegaţii din SUA

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 15.08.2022

Administraţia de la Beijing a anunţat, luni, organizarea unor noi exerciţii militare în jurul Taiwanuluui, ca reacţie la vizita efectuată la Taipei de o delegaţie a Congresului de la Washington.

Cinci membri ai Congresului SUA, conduşi de senatorul Ed Markey, au sosit duminică la Taipei, pentru o vizită de două zile neanunţată în prealabil. Cei cinci parlamentari americani au avut luni o întrevedere cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen.

"Pe 15 august, Comandamentul estic al Armatei Populare de Eliberare a efectuat o misiune de patrulare pentru pregătirea unor exerciţii de luptă maritime şi aeriene în jurul Taiwanului", a comunicat armata chineză, conform cotidianului Le Figaro.

"Manevrele au rolul de a descuraja Washingtonul şi Taipeiul să submineze în continuare stabilitatea şi pacea în Strâmtoarea Taiwan", a afirmat un oficial militar chinez, Shi Yi, citat de site-ul Tagesschau.de.

Nu există detalii despre durata şi amploarea noilor exerciţii militare, dar Beijingul a semnalat deja că manevrele militare în jurul Taiwanului vor deveni o rutină.

Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing, a denunţat "provocările deschise" la adresa suveranităţii Chinei, subliniind că armata chineză este "pregătită pentru orice confruntare militară". "Vizitele străine transmit Taiwanului semnale false privind independenţa", a subliniat Wu Qian.

În urmă cu două săptămâni, armata chineză a efectuat, ca reacţie la vizita la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, cele mai ample exerciţii aeriene şi maritime din jurul Taiwanului.