Cum arată soldul celor mai creditate sectoare la final de iunie 2022. În timp ce agricultura îşi diminuează ritmul de creştere, sectoare precum industria, intermedierea financiară şi construcţiile cresc cu peste 20%

Autor: Mircea Nica 16.08.2022

♦ Soldul creditelor acordate persoanelor fizice, care deţine cea mai mare pondere din totalul creditelor acordate de bănci, a consemnat cel mai mic ritm de creştere comparativ cu alte sectoare, de 9,5% la final de iunie 2022 ♦ Agricultura rămâne la un sold al creditelor acordate de sub 30 mld. lei, în timp ce ritmul de creştere se ponderează, dar încă nu ajunge sub 10%.

Soldul creditelor acordate de bănci pentru principalele sectoare din România a consemnat creşteri semnificative la finalul lunii iunie 2022 faţă de perioada similară a anului trecut, cele mai notabile fiind pe zona industriei, intermedierii financiare şi construcţiilor, conform datelor BNR.

Agricultura, un sector economic pe care băncile comerciale şi Uniunea Europeană au pus accent în ultimii ani prin intensificarea programelor de creditare sectorială, îşi continuă avansul, consemnând o dinamică de 13,5% la finalul luinii iunie 2022, faţă de iunie 2021, până la un sold al creditelor acordate şi asumte de bănci de 25,3 mld. lei. Cu toate acestea, cel puţin în ultimul an, ritmul de creştere a soldului creditelor pentru acest sector şi-a menţinut creşterea, dar ponderea în soldul total al creditelor acordate şi asumate de bănci a rămas în continuare sub 5%, respectiv 4,5% la finalul lunii iunie 2022.

În ceea ce priveşte zona serviciilor, soldul creditelor acordate de bănci la finalul lunii iunie 2022 a ajuns la 143,8 mld. lei, ritmul de creştere fiind de 16,1% faţă de perioada similară a anului trecut. Având în vedere că soldul este de 5 ori mai mare decât cel al agriculturii, ponderea în soldul total al creditelor este de 25,4%. Faţă de perioada similară a anului trecut, ponderea a crescut cu 0,2 puncte procentuale la finalul lunii iunie 2022, ceea ce înseamnă că băncile s-au orientat puţin mai mult cu finanţările în această zonă.