ANALIZĂ ZF. Oglinda producţiei de energie din S1/2022 când toată lumea vorbeşte de valul verde eolian şi solar, cărbunii şi gazul au ajuns la 35% din mixul energetic, în creştere de 3 ani de zile

Autor: Roxana Petrescu 16.08.2022

♦ Unu din trei becuri a fost aprins de cărbuni şi gaze în primul semestru al anului ♦ Închiderea termocentralelor a continuat însă, în ultimul an capacitatea lor reducându-se cu 18% ♦ Proiectul pe gaze al Romgaz, Iernut, rămâne nefinalizat ♦ Centrala pe gaze a OMV Petrom a livrat singură 8% din producţia de energie totală.

Centralele pe cărbuni şi gazul au fost în primul semestru al anului cei mai mari producători de energie în contextul în care 2022 se anunţă un an slab pentru producţia de energie hidro. Astfel, 35% din producţia de energie a României a venit din surse termo, procentul fiind de altfel în creştere în ultimii trei ani de zile, în timp ce ponderea energiei hidro a anuns la 28% faţă de 36% anul trecut.

Unul dintre factorii care au contribuit la acest rezultat a fost un prim semestru mai bun din punctul de vedere al producţiei de energie pentru centrala pe gaze de la Brazi a OMV Petrom. Astfel, unitatea a livrat 2,1 TWh de energie în reţea, echivalentul a circa 8% din producţia totală, cu 13% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, capacitatea în centralele pe cărbuni a continuat să scadă.

„Puterea instalată în centralele pe surse termo a scăzut cu aproximativ 18%, de la 6.982 MW instalaţi la 30 iunie 2021 la 5.708 MW instalaţi la 30 iunie 2022“, se arată în raportul semestrial al Transelectrica.