Franţa repoziţionează trupele în Niger şi Ciad, după retragerea din Mali din cauza disensiunilor

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 15.08.2022

Armata franceză a finalizat, luni, retragerea trupelor din Mali, care au fost mutate în Niger şi Ciad, în baza unei decizii luate în februarie pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Administraţia de la Paris şi Guvernul de la Bamako.

"Astăzi, ultima unitate militară din cadrul Forţei Barkhane s-a retras de pe teritoriul statului Mali şi a ajuns în Niger", a anunţă Ministerul Apărării de la Paris, citat de agenţia Reuters.

"Franţa rămâne implicată în regiunea Sahel, în Golful Guineea şi în regiunea Lacului Ciad, alături de toţi partenerii care asumă angajamente pentru stabilitate şi combaterea terorismului", a comunicat, la rândul său, Preşedinţia Franţei.

Loviturile de stat din Mali, Ciad şi Burkina Faso au afectat alianţele Franţei cu guvernele fostelor colonii, contribuind la consolidarea poziţiilor grupurilor teroriste islamiste.

Aproximativ 1.000 de militari francezi vor fi staţionaţi la o bază din capitala Nigerului, Niamey, iar 300-400 de militari vor participa la operaţiuni speciale efectuate împreună cu trupele locale pe linia frontierelor cu Burkina Faso şi Mali. Alţi 700-1.000 de militari francezi vor fi staţionaţi în Ciad, iar unităţi speciale franceze sunt prezente în secret şi în alte zone.

Retragerea din Mali, ordonată pe 17 februarie de preşedintele Emmanuel Macron, pune capăt la aproape un deceniu de prezenţă militară franceză în Mali. "Salut angajamentul militarilor francezi, care de nouă ani au luptat împotriva grupurilor teroriste pe teritoriul statului Mali", 59 plătind "cu preţul vieţii". "Sacrificiul lor ne obligă şi ne reaminteşte că militarii noştri, în aceşti ani, au păstrat unitatea statului Mali, împiedicând constituirea unui califat teritorial şi luptând contra grupurilor teroriste care atacă populaţiile locale şi ameninţă Europa. Vom continua angajamentul de partea statelor care au decis să lupte împotriva terorismului şi să respecte stabilitatea şi coexistenţa între comunităţi în vestul Africii", a declarat luni preşedintele Macron, citat de cotidianul Le Figaro.