Kazahstanul rezistă presiunilor Rusiei şi caută să vândă petrol Uniunii Europene

Autor: Bogdan Cojocaru 16.08.2022

Aşa cum Rusia s-a chinuit să găsească şi să-şi construiască rute de transport pentru gaze naturale care să ocolească Ucraina şi Polonia, aşa şi alţi exportatori de energie caută să evite să mai aibă de-a face cu Rusia. Kazahstanul este una dintre aceste ţări, iar semnificaţiile sunt multiple. De câştigat are Turcia.

Kazahstanul este de aşteptat să-şi exporte începând cu septembrie o parte din petrol prin cel mai mare oleoduct al Azerbaidjanului, Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) – de la Marea Caspică la Mediterana prin Georgia şi Turcia, scrie Reuters, care citează surse apropiate situaţiei.

Kazahii vor folosi, probabil, şi un alt oleoduct azer, unul care ajunge la portul Supsa de la Marea Neagră al Georgiei.

Kazahstanul caută noi rute pen­tru transportul principalei materii prime exportate deoarece Rusia a ameninţat cu închiderea rutei obiş­nu­ite. Situaţia reflectă relaţiile pe care Moscova le are cu statele care fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică, răspunsul Rusiei la Uniunea Europeană.

Proiectul este o iniţiativă a Rusiei, pilonul central, şi mai are ca membri Kazahstanul, Kirgizstanul, Bielorusia şi Armenia, toate foste republici sovietice.

Pasul pe care Kazahstanul l-a făcut acum, cu oleoductele azere, are o semnificaţie aparte. După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, mulţi analişti şi-au pus problema dacă nu cumva preşedintele rus Vladimir Putin încearcă refacerea URSS, sau cel puţin a nucleului acesteia.

Bielorusia este sub controlul Moscovei, o demonstrează faptul că a devenit, fără rezerve, bază pentru ata­curile armatei ruse asupra Ucrainei. După ce armata rusă a intrat astă-iarnă în Kazahstan sub pretextul că ajută regimul de acolo să supravie­ţuiască unor revolte popu­lare, s-a spus că şi această ţară a ajuns parte din noul „imperiu“ rus.

Însă lucrurile nu merg bine între Moscova şi regimul kazah. Timp de 20 de ani, petrolul kazah, care reprezintă 1% din oferta globală, a fost exportat prin conducta CPC (Caspian Pipeline Consortium), care se termină în portul rus de la Marea Neagră Novorossiisk. Ori în iulie o instanţă rusă a ameninţat că închide terminalul (din motive ce ţin de protecţia mediului) de la Novorossiisk după ce Kazahstan s-a angajat să vândă mai mult petrol statelor din Uniunea Europeană. Regimul kazah a rezistat şi în trecut presiunilor Moscovei, mai ales în ceea ce priveşte politicile Uniunii Economice Eurasiatice. Dacă petrolul Kazahstanului va ajunge să fie exportat prin BTC, Turcia va avea de câştigat tarife de tranzit. Turcia s-a poziţionat deja ca intermediar important pentru piaţa energiei din UE, fiind ţară de tranzit pentru gazele ruse şi azere. Astfel, poate ajunge chiar exportator.