Finanţarea agriculturii creşte, dar nu la fel de rapid ca industria, activităţile de intermediere financiară şi construcţiile

Autor: Mircea Nica 16.08.2022

Soldul creditelor acordate de bănci pentru principalele sectoare din România au consemnat creşteri semni­ficative la finalul lunii iunie 2022 faţă de perioada similară a anului trecut, cele mai notabile fiind pe zona industriei, intermedierii financiare şi construcţiilor, conform datelor BNR.

Agricultura, un sector economic pe care băncile comerciale şi Uniunea Europeană au pus accent în ultimii ani prin intensificarea programelor de creditare sectorială, îşi continuă avansul, consemnând o dinamică de 13,5% la finalul luinii iunie 2022, faţă de iunie 2021, până la un sold al creditelor acordate şi asumate de bănci de 25,3 mld. lei.

Cu toate acestea, cel puţin în ultimul an, ritmul de creştere al soldului creditelor pentru acest sector şi-a menţinut creşterea, dar ponderea în soldul total al creditelor acordate şi asumate de bănci a rămas în continuare sub 5%, respectiv 4,5% la finalul lunii iunie 2022.

În ceea ce priveşte zona serviciilor, soldul creditelor acordate de bănci la finalul lunii iunie 2022 a ajuns la 143,8 mld. lei, ritmul de creştere fiind de 16,1% faţă de perioada similară a anului trecut.