Efectele inflaţiei pe piaţa apartamentelor noi din Bucureşti: preţurile cerute la vânzare au crescut cu 10-22% în T2 2022 faţă de T2 2021; cele mai mari creşteri sunt în Militari, Drumul Taberei, Apusului

Autor: Roxana Rosu 16.08.2022

Preţurile solicitate pentru apartamentele noi din Bucureşti au continuat să crească în al doilea trimestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 10% până la 22%, în funcţie de categorie, cel mai mare avans fiind pe zona mass-market, arată o analiză realiată de Premier Estate Management şi Imobiliare.ro.

Analiza ia în calcul preţurile solicitate pentru apartamentele construite în perioada 2019-2022  în baza a 7.831 de anunţuri de vânzare listate în Imobiliare.ro.  

”Contrar aşteptărilor, preţurile pentru apartamentele noi nu sunt în scădere, ci în staţionare, comparând evoluţia T2 2022 faţă de T1 2022. Punem acest fapt atât pe seama costurilor de construcţie a căror evoluţie încă nu s-a stabilizat, cât şi a creşterii nivelului de trai pentru mare parte a populaţiei. În ceea ce priveşte următorul trimestru ne aşteptăm la ajustări pentru proiectele localizate în zone mai puţin accesibile”, explică Andreea Comşa, Andreea Comşa, Managing Director, Premier Estate Management.

Segmentul de locuinţe accesibile (mass-market), cu preţuri cuprinse între 1.250 şi 1.600 euro/mp util, a înregitrat o creştere de 22% faţă de T2/2021, în timp ce comparativ cu primul trimestru al acestui an, s-au observat mici corecţii pe anumite zone, în medie fiind totuşi o creştere de 5% a preţurilor solicitate.

În sectorul 6 (cu precădere Militari, Drumul Taberei, Apusului) se poate observa o creştere semnificativă de la un an la altul, cuprinsă între 13% şi 35% a preţului solicitat. Zonele analizate pe acest segment includ Apusului, Berceni, Crângaşi, Drumul Taberei, Păcii, Pantelimon, Theodor Pallady şi Titan.