Blocarea PUZ-urilor scade nivelul livrărilor de proiecte noi de birouri în Capitală. Cushman & Wakefield Echinox: Sunt dezvoltatori care fie deţin deja terenurile, însă nu este posibil să le autorizeze, fie vor să cumpere terenuri pentru noi investiţii, dar deciziile sunt greu de luat din cauza perpetuării incertitudinii legate de PUZ-uri

Autor: Cristina Bellu 16.08.2022

Capitala urmează să pună pe hartă 134.000 metri pătraţi de birouri în 2022 şi 2023, nivel mult sub media livrărilor din ultimii ani, situaţie care se datorează în principal blocării PUZ-urilor, o situaţie complicată în care foarte puţine proiecte au primit autorizaţie de construire în ultimele 12 luni, notează o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

„Dezvoltatorii de birouri din Bucureşti se uită cu foarte mare atenţie la ceea ce se întâmplă la nivelul Primăriei Generale pentru că şi-ar dori să investească, însă nu pot să aibă o vizibilitate clară asupra a ceea ce se va întâmpla. Sunt dezvoltatori care fie deţin deja terenurile, însă nu este posibil să le autorizeze, fie vor să cumpere terenuri pentru noi investiţii, dar deciziile sunt greu de luat din cauza perpetuării incertitudinii legate de PUZ-uri”, spune Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Ea menţionează şi faptul că cei mai mulţi dezvoltatori pe piaţa de birouri din România au ca strategie construirea de noi spaţii, închirierea acestora şi apoi vânzarea lor, astfel că efectele încetinirii construcţiilor noi se vor resimţi şi pe piaţa investiţională.

În T2/2022 a fost livrată o singură clădire de birouri în Bucureşti, respectiv a doua fază de 25.000 metri pătraţi a proiectului AFI Tech Park situat în zona Centru-Vest, stocul de spaţii moderne de birouri din Bucureşti ajungând la 3,3 milioane de metri pătraţi.

Această livrare a propulsat zona Centru-Vest pe primul loc în topul huburilor de birouri din Capitală, cu un stoc de 579.600 metri pătraţi, detronând astfel Floreasca - Barbu Văcărescu, ce însumează 569.700 metri pătraţi de spaţii de birouri, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Pe locul al treilea se menţine zona Dimitrie-Pompeiu cu 440.700 metri pătraţi de birouri, iar pe locul patru se află zona Centru cu 405.500 metri pătraţi.

Cele mai mici stocuri de birouri se află în continuare în Estul  (51.100 metri pătraţi) şi în Sudul (41.800 metri pătraţi) Bucureştiului.

De altfel, zona Centru-Vest a fost şi cea mai căutată de către chiriaşi în acest an, atrăgând aproximativ un sfert din cerere, aceasta fiind urmată de zona Floreasca - Barbu Văcărescu, cu circa 21% din totalul spaţiilor de birouri tranzacţionate. Alte zone de interes pentru chiriaşi au fost CBD şi Centru, în timp ce în Vest şi Sud nu a fost înregistrată nicio tranzacţie de închiriere. 

În ceea ce priveşte cererea, în perioada analizată (aprilie-iunie 2022), companiile au tranzacţionat 75.800 metri pătraţi de spaţii, astfel încât totalul suprafeţelor închiriate în prima jumătate a anului a crescut cu 32% faţă de intervalul corespunzător anului trecut, la 156.600 metri pătraţi.

Cererile noi (excluzând reînnoirile/renegocierile contractelor existente) au avut o pondere consistentă în primul semestru, reprezentând 66% din totalul tranzacţionat, faţă de 59% în primul semetru din 2021, având un efect pozitiv asupra ratei de neocupare care s-a redus la 14,9%, în condiţiile în care clădirile de clasa A sunt neocupate în proporţie de 12,6%, iar în cele de clasa B un procent de 22,7% din spaţii sunt goale.

Chiria de referinţă din Bucureşti a crescut uşor în trimestrul al doilea ajungând la 19 euro/mp/lună în CBD, prima majorare după o perioadă de şase trimestre de stagnare la 18,5 euro/mp/lună. Trendul crescător s-ar putea propaga până la finalul anului şi în alte subpieţe din Bucureşti, cunoscute ca hub-uri importante de birouri, precum Centru şi Floreasca – Barbu Văcărescu.