Start-up-ul românesc deep-tech OxidOS a ridicat o investiţie de tip seed în valoare de 1,2 milioane de euro de la Early Game Ventures şi un grup de business angels

Autor: Alexandra Cepăreanu 16.08.2022

Start-up-ul românesc deep-tech OxidOS, care lucrează la dezvoltarea unui sistem de operare şi unelte de dezvoltare software pentru industria auto, a ridicat o finanţare de tip seed în valoare de 1,2 milioane de euro, potrivit unui comunicat transmis de reprezentanţii companiei. Runda a fost condusă de Early Game Ventures (EGV), la care s-au alăturat business angels renumiţi.

„Ne aflăm în momentul în care întreaga industrie auto trece printr-o schimbare de paradigmă. Vrem nu doar să fim parte din această revoluţie, ci să ne aducem o serioasă contribuţie. OxidOS va reduce la jumătate timpul necesar dezvoltării de software pentru componentele unei maşini şi va diminua masiv problemele de securitate întâmpinate de producătorii auto“, a spus Alexandru Radovici, co-fondator şi CEO al OxidOS.

Compania a fost fondată de un grup de cinci specialişti români - Alexandru Radovici (CEO), Bogdan Genis (CTO), Vlad Rădulescu (responsabil cu certificarea software auto), Ioana Culic (R&D) şi Daniel Rosner (business development).

Practic, cu ajutorul OxidOS integratorii de componente auto şi companiile de software OEM pentru industria auto vor putea reduce cu până la 50% timpul de dezvoltare software auto certificat şi cu 40% costurile de dezvoltare, contribuind totodată la construirea de maşini mai sigure, au mai transmis reprezentanţii start-up-ului.

„EGV este, ca de obicei, alături de startup-uri care schimbă paradigme, iar OxidOS este compania care aduce schimbarea în industria auto. Prin teza sa de investitii, "Infrastructură pentru inovaţie", EGV îşi asumă rolul de a capitaliza astfel de companii inovatoare, deep tech, care au potenţialul de a reforma industrii întregi şi pieţe globale“, a spus Dan Călugăreanu, partener în cadrul Early Game Ventures.

În prezent, piaţa de software auto este în creştere cu o medie anuală de 24%, pe măsură ce maşinile moderne au tot mai multe microcontrolere (până la 100 în fiecare maşină) care necesită software specializat. Sistemul de operare si uneltele puse la dispozitie de echipa OxidOS vor permite dezvoltatorilor să implementeze, să verifice şi să certifice software pentru microcontrolere din cadrul controlerelor electronice din maşini mai rapid şi cu un grad de siguranţă mai mare.