George Soros cumpără în premieră acţiuni Tesla: investiţie de 20 mil. dolari. Achiziţii şi la companii precum Uber, Ford, Twitter

Autor: Liviu Popescu 16.08.2022

Miliardarul George Soros, 92 de ani, a intrat în acţionariatul producătorului de autoturisme electrice Tesla prin achiziţia a circa 21.000 de acţiuni evaluate la aproximativ 20 de milioane de dolari, şi a mărit participaţiile la alte companii de vehicule electrice, inclusiv Lucid şi Nio, potrivit potrivit unei raportări de la “ASF-ul” american. Este pentru prima oară când Soros investeşte în Tesla, scrie presa internaţională.

Aceste tranzacţii au avut loc între aprilie şi iunie, se arată în dosarul SEC. În această perioadă, Soros a deschis, de asemenea, o nouă poziţie la Ford, care a început să livreze camioneta electrică F-150 în luna mai. Fondul Soros a cumpărat 29,5 milioane de acţiuni Ford, în valoare de peste 27 de milioane de dolari, în al doilea trimestru.

Soros, cunoscut pentru angajamentul său de a investi în companii cu emisii zero, a investit activ în companii de vehicule electrice în acest an. În primul trimestru, fondul său a cumpărat pentru prima dată milioane de acţiuni la Nio şi Lucid, în timp ce a renunţat la întreaga sa participaţie la General Motors. În aceeaşi perioadă, el a lichidat şi acţiuni la Fisker, un start-up EV cu sediul în Los Angeles, şi Li-Cycle, o companie de reciclare a litiului-ion.

Bloomberg notează că Soros Fund Management şi-a majorat deţinerile de mari acţiuni din domeniul tehnologiei înainte de creşterea puternică a acestora din ultimele săptămâni, adăugând în acelaşi timp peste 200 de milioane de dolari în acţiuni ale American Campus Communities Inc.

Firma de investiţii a lui George Soros şi-a consolidat participaţiile la Amazon.com Inc., Salesforce Inc. şi Alphabet Inc., printre alte mari companii de tehnologie. Toate trei se numără printre primele 10 deţineri ale sale de la sfârşitul lunii iunie.

Firma de investiţii a filantropului miliardar a gestionat peste 28 de miliarde de dolari la începutul anului 2022, inclusiv acţiuni publice şi private. Soros, în vârstă de 92 de ani, şi-a folosit averea pentru a finanţa grupuri care promovează justiţia, democraţia, drepturile omului şi politicile progresiste prin intermediul fundaţiilor sale Open Society Foundations.​