Maratonul pentru consolidare. Primele cinci reţele de farmacii controlează 31% din piaţa totală în 2021, cu aproape 2.600 de unităţi cumulate

Autor: Georgiana Mihalache 17.08.2022

♦ În urmă cu zece ani, în 2012, cota de piaţă a primelor cinci lanţuri de farmacii era de 17% din total, după care a ajuns să se dubleze într-un deceniu ♦ În ultimii ani, strategia de extindere a lanţurilor mari de farmacii a dus la o piaţă supraaglomerată, mai ales în marile oraşe.

Primele cinci reţele de farmacii – Catena, Dr.Max(Sensiblu), Help Net, Dona şi Ropharma, numără în total aproape 2.600 de unităţi la nivel naţional, dublu faţă de portofoliul pe care îl aveau în urmă cu zece ani, din calculele ZF pe baza datelor oferite anterior de companii.

Din numărul total de farmacii, de 8.181 unităţi în 2021, potrivit INS, cota de piaţă a primelor cinci reţele de farmacii este de peste 31%. În urmă cu zece ani, primele cinci reţele nu depăşeau 17% cotă de piaţă.

În ultimii ani, marii jucători din retailul farmaceutic au mizat puternic pe extindere şi au preluat businessuri locale din oraşele mari cu mai multe farmacii, dar şi unităţi individuale, pentru a creşte amprenta într-o zonă. În Bucureşti, de exemplu, pe o rază de câteva sute de metri există chiar şi şase farmacii diferite, iar acest model din Capitală a început să se vadă tot mai des şi în oraşele mai mici, dar cu putere economică.