Bombă cu ceas: statul are să le dea înapoi furnizorilor de energie şi gaze aproape 40 mld. lei pentru că face asistenţă socială în masă, dar decontează doar 25% din sumă. „E clar că schema este nesustenabilă“

Autor: Roxana Petrescu 17.08.2022

♦ Cu scumpiri certe la orizont pe fondul situaţiei din Ucraina, a apropierii iernii şi chiar a unor posibile probleme în asigurarea cantităţilor de energie şi gaze necesare pentru sezonul rece, plafonarea facturilor riscă să devină o bombă cu ceas pentru sectorul energetic local ♦ În primele şase luni, statul a încasat din taxarea veniturilor suplimentare făcute de companiile din energie peste 11 mld. lei.

Pentru anul acesta, la ultima rectificare bugetară, Ministerul Ener­giei va primi 2,5 miliarde de lei pentru achitarea diferenţelor dintre preţul real al facturilor consumatorilor noncasnici şi preţul plafonat al energiei, în timp ce Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va primi 7,3 miliarde de lei achitarea diferenţelor dintre preţul real al facturilor consumatorilor casnici şi preţul plafonat al energiei. Sumele sunt aferente perioada aprilie-decembrie 2022 şi, în opinia jucătorilor din sectorul energetic, nu acoperă nici măcar un sfert din necesarul de finanţare.

Astfel, potrivit calculelor realizate de Federaţia Asociaţiilor Com­paniilor de Utilităţi din Energie (ACUE), suma totală pentru anul acesta, pentru toată schema de plafonare atât a facturilor la energie, cât şi a celor la gaze naturale este de aproape 40 de miliarde de lei.