De ce a investit compania taiwaneză Foxconn 800 milioane dolari în campioana chinezească din sectorul semiconductoarelor, o companie a duşmanului

Autor: Catalina Apostoiu 17.08.2022

Foxconn, cel mai mare producă­tor mondial de electronice, a anunţat recent că a devenit acţionar al con­glo­meratului chinezesc din domeniul se­mi­conductoarelor Tsinghua Unigroup în urma unei investiţii de 5,38 miliarde de yuani (797 milioane de dolari) rea­li­zate printr-o subsidi­ară, potrivit Reuters. Investiţia vine în condiţiile în care Taiwanul monitorizează atent ambiţia Chinei de a-şi impulsiona in­dustria semiconductoarelor, pro­pu­nând noi legi pentru a evita ca China să-i fure tehnologia din dome­niu. Tensiunile dintre cele două ţări sunt de asemenea în creştere.

Foxconn nu a solicitat aprobarea guvernului taiwanez înainte de reali­za­rea investiţiei respective, iar autori­tă­ţile locale se pregătesc să amende­ze compania, considerând că aceasta a încălcat o lege ce guvernează rela­ţiile insulei cu China.

Autorităţile din Taiwan se gân­desc să impună gigantului o amendă de până la 25 milioane de dolari taiwa­nezi (835.600 dolari) din cauza valorii ridicate a investiţiei din China. Alte surse au declarat pentru Reuters că Foxconn ar putea primi o amendă cuprinsă între 50.000 şi 20 milioane de dolari taiwanezi.

Foxconn, cel mai bine cunoscut pentru asamblarea iPhone-urilor Apple, vrea să se concentreze pe pro­ducţia de semiconductoare pentru in­dustria auto pe măsură ce se extinde pe piaţa maşinilor electrice. Compa­nia încearcă să achiziţioneze fabrici de semiconductoare la nivel mondial în condiţiile în care criza globală de semiconductoare afectează producă­torii de bunuri.

Tsinghua Unigroup s-a profilat în deceniul trecut drept campion local pentru industria chineză a semiconductoarelor, însă a acumulat datorii şi a intrat în incapacitate de plată a unui număr de obligaţiuni la sfârşitul anului 2020.

Potrivit Forbes, investiţia Foxconn în cadrul Tsinghua Unigroup va creşte expunerea gigantului taiwanez la piaţa maşinilor electrice, aflată în creştere ac­celerată. Tsinghua Unigroup s-a reor­ga­nizat la începutul lunii iulie, iar ana­liştii spun că are în continuare nevoie de ajutor. De cealaltă parte, Foxconn este în căutare de noi surse de venituri dincolo de activitatea principală de a­sam­blare de iPhone-uri pentru Apple.

„Foxconn intră în domeniul semiconductoarelor pentru că industria mondială de semiconductoare pentru telefoane inteligente, maşini electrice şi alte produse este masiv sub-alimentată şi oferă oportunităţi majore de creştere şi control al lanţului de aprovizionare“, arată Neil Mawston de la Strategy Analytics.

Compania taiwaneză s-a implicat din ce în ce mai mult în producţia de maşini electrice în ultimii doi ani, încheind acorduri cu Fisker din Los Angeles şi gigantul Stellantis.

Însă investiţia în compania chineză nu ar reprezenta un parteneriat, putându-se contura drept o investiţie tradiţională pentru câştig financiar, arată Brady Wang, analist la Counterpoint Research.