Sectorul logistic a atras 12 mari tranzacţii de investiţii în ultimul an, de peste 300 de milioane de euro. Aradul atrage acum şi WDP după CTP şi VGP. Cel mai fierbinte sector imobiliar din ultimii doi ani, cel de logistică, a atras 12 noi tranzacţii în ultimul an, iar investitorii ar cumpăra mai mult dacă ar fi produse disponibile pe piaţă

Autor: Bogdan Alecu 17.08.2022

Tranzacţii de peste 300 mil. euro a atras sectorul logistic şi industrial în ultimul an pe măsură ce jucătorii principali din piaţă continuă să se extindă în cele mai mari centre la nivel regional.

Cea mai recentă tranzacţie a vizat Arad Business Park, deţinut printr-un vehicul de investiţii de fondul Stage Capital deţinut de Deutsche Bank şi Goldman Sachs cumpărat acum de belgienii de la WDP.

În Arad cei mai mari jucători din logistică sunt CTP - cel mai mare proprietar de spaţii logistice din Europa Continentală şi România şi cei de la VGP. WDP este al doilea mare jucător din sectorul logistic din România.

La mijlocul anului 2022, consul­tanţii Colliers estimează un volum de aproximativ 60 de milioane de euro în ceea ce priveşte tranzacţiile din sectorul imobiliar industrial, repre­zentând circa 17% din totalul volumului de tranzacţii de investiţii.

Există şanse ca volumul investiţiilor de anul acesta să depăşească pragul de 1 miliard de euro, determinat în mare parte de tranzacţii în segmentul de office. Sectorul industrial are în continuare foarte mult potenţial şi este de aşteptat să fie încheiate şi alte tranzacţii până la finalul anului, sunt de părere experţii Colliers.

Prima jumătate a lui 2022 s-a încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de 336 milioane de euro în România, cu aproximativ 13% peste nivelul din primul semestru al anului trecut, tranzacţiile în segmentul birourilor reprezentând aproape 63% din volum, potrivit raportului de piaţă al Colliers pentru primul semestru al anului 2022. În condiţiile în care, în ciuda contextului oarecum incert al economiei mondiale, o serie de tranzacţii mari, aflate în diverse stadii, sunt încă în curs de derulare, anul s-ar putea încheia cu un volum total apropiat sau chiar mai mare de 1 miliard de euro. Printre alte tranzacţii notabile se numără şi achiziţia METAV Business Park, un proiect mixt în interiorul oraşului Bucureşti, de către Alinso Group. Anca Merdescu, Associate Director Investment Services al Colliers explică faptul că o proprietate generatoare de venit, cum ar fi un proiect de birouri sau unul industrial, în funcţie de investitor, poate primi o marjă de creditare in jur de 250 de puncte de bază atunci când se caută un împrumut. Acest lucru subliniază două aspecte: încrederea pe termen lung pe care băncile o au în activele locale, şi percepţia că, chiar şi în cazul unei corecţii, preţurile nu sunt supraevaluate, nefiind necesară o ajustare profundă.