Şerban Mrejeriu, AIMS Timişoara: Fluctuaţia de personal a fost de 27% în fabricile din vestul ţării. Salariile mici, condiţiile de muncă şi relaţia cu şeful sunt factorii pentru care unu din trei angajaţi îşi părăseşte anual compania

Autor: Ramona Cornea 18.08.2022

„Dacă aduni fluctuaţia cu absenteismul, adică cu angajaţii care din varii motive nu se prezintă în fiecare zi la firmă, cifrele sunt alarmante pentru majoritatea managerilor.“

Fluctuaţia de personal a fost de 27% în fabricile din vestul ţării, iar principalii factori pentru care angajaţii părăsesc com­paniile au fost salariile mici, condiţiile de muncă şi relaţia cu şeful, afirmă Şerban Mrejeriu, senior consultant în cadrul AIMS Timişoara, o companie de consultanţă în resurse umane.

„Conform studiului nostru, anul trecut fluctuaţia de personal în zona firmelor de producţie a fost de 27% pe zona Banatului, iar în anumite cazuri chiar mai mult de atât. Asta înseamnă că în fiecare an o treime din angajaţi pleacă din firmă. Dacă aduni fluctuaţia cu absenteismul, adică cu angajaţii care din varii motive nu se prezintă în fiecare zi la firmă, cifrele sunt alarmante pentru o majoritate a managerilor“, a spus Şerban Mrejeriu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În aceste condiţii de fluctuaţie de personal, companiile din zonă au recurs la soluţii precum bonusul de prezenţă sau bonusul de productivitate.