Oficial, salariile celor 1,2 milioane de bugetari vor creşte de luna viitoare. Ministerul Muncii a pus proiectul în dezbatere

Autor: Adelina Mihai 17.08.2022

Cei 1,2 milioane de bugetari vor avea salarii majorate începând de luna viitoare, când vor încasa veniturile aferente lunii august 2022, arată un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Muncii.

„ (...) Începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021”, arată proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Dezechilibrele create în economie de pandemia de Covid-19, creşterea preţurilor la energie şi la utilităţi, creşterea preţurilor la bunuri de consum pe fondul războiului din Ucraina reprezintă principalele motivaţii ale acestor majorări de salarii, arată informaţiile din proiect.

Impactul bugetar nu este specificat în cadrul notei de fundamentare, fiind menţionat faptul că noile majorări se vor face ”cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite”.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au fost de 112 mld. lei în 2021, în uşoară creştere faţă de anul 2020 (+2%) şi au fost cu 60% mai mari decât în anul 2017. Pentru anul 2022, guvernul a prognozat un nivel de 8,8% din PIB pentru salariile angajaţilor de la stat (faţă de 9,4% din PIB în 2021).

 

Cum arată proiectul de OUG şi nota de fundamentare a proiectului privind majorarea salariilor bugetarilor:

 

http://mmuncii.ro/j33/images/Documente/MMSS/Transparenta_decizionala/proiect_OUG_masuri_in_domeniul_salarizarii.pdf

 

http://mmuncii.ro/j33/images/Documente/MMSS/Transparenta_decizionala/NF_proiect_OUG_masuri_in_domeniul_salarizarii.pdf