Odată cu explozia inflaţiei, Polonia este lovită de un val fără precedent de... furturi din magazine

Autor: Bogdan Cojocaru 17.08.2022

Anul acesta a fost observată o creştere fără precedent a numărului de furturi din magazine şi benzinării în toată Polonia. Recordul a fost sta­bilit la Varşovia – cazurile raportate s-au înmulţit cu aproape 100%, scrie The Warsaw Voice.

De altfel, delic­tele şi infracţiunile de furt din maga­zine au crescut mai mult în oraşele mari, unde oamenii au mai multe tentaţii, dar şi cheltuieli. Polonia este unul din campionii europeni ai inflaţiei.

Nu doar alcoolul şi ţigările dispar de pe rafturi fără ca magazinele să-şi încaseze banii, ci şi dulciuri, cioco­lată, cafea şi chiar mărfurile de valoa­re aparent mică, precum untul, co­vrigii şi roşiile.

Potrivit datelor poliţiei, s-a înre­gistrat o creştere dramatică a numă­rului de furturi din magazine şi benzi­nării atât la produse ieftine, cât şi la bunuri scumpe.

De aceea s-au înmulţit şi dosa­rele cu delicte, şi cele cu infracţiuni. Este deja un adevărat flagel - cele mai mul­te cazuri au fost raportate în Varşovia şi provinciile Silezia, Wielkopolska, Malopolska şi Silezia Inferioară.

Din ianuarie până în iunie s-au înregistrat 17.219 infracţiuni de furt - în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost 13.491 astfel de cazuri. Numai în Varşovia, în urmă cu un an au fost 1.815 furturi de bunuri de valoare semnificativă, acum sunt deja 2.391.

Şi proprietarii de benzinării se pot plânge că au fost loviţi de năpastă - în 2021 au fost comise 1.080 de infracţiuni, dar până acum în acest an numărul se ridică deja la 1.543.

Recordurile infamiei sunt înre­gis­trate de marile aglomerări: Wielkopolska (de la 2.172 de cazuri anul trecut faţă de 3.549 acum), Silezia Inferioară (de la 4.173 de cazuri la 5.964) şi Varşovia (de la 6.755 la 13.141 în prezent). Creşterile sunt mai mici în localităţile mai mici.

„Locuitorii din marile zone me­tro­politane văd mai multe tentaţii şi au mai multe cheltuieli de făcut decât oamenii din centre mai mici. Viaţa este, de asemenea, pur şi simplu mai scumpă în oraşele mari“, spune Andrzej Kulik, expert la Rzetelna Firma, care a calculat că provinciile cu cea mai mare datorie totală a con­sumatorilor sunt Silezia, Mazovia şi Silezia Inferioară.

Ministerul justiţiei a propus majo­ra­rea valorii de la care un furt poate fi considerat infracţiune de la 500 de zloţi la 800 de zloţi din cauza inflaţiei.

„Creşterea furturilor afectează practic întreaga Polonie, deşi este mai mică în unele regiuni şi mai mare în altele. Cu siguranţă este influenţată de inflaţie, de creşterile de preţuri pe care polonezii le simt. Mulţi oameni nu îşi permit anumite produse, dar îşi doresc să le aibă“, a declarat inspectorul Mariusz Ciarka, purtătorul de cuvânt al Poliţiei.