De la producţia de haine pentru marile branduri la vin sub brand propriu: Antreprenorul Dorel Simiz, care deţine două fabrici mari de textile, a investit într-o cramă în Vrancea

Autor: Cristina Roşca 18.08.2022

Antreprenorul Dorel Simiz, care controlează unul dintre cei mai mari producători de îmbrăcăminte din România, Pandora Prod, a inves­tit într-o cramă în judeţul Vrancea.

Crama poartă acelaşi nume ca şi producătorul de îmbrăcăminte – Pandora – şi este amplasată într-o cunoscută zonă viticolă a României – Dealurile Moldovei. Aici, familia Simiz are 45 de hectare de viţă-de-vie, conform site-ului propriu.

Dorel Simiz este doar unul dintre antreprenorii care s-au lăsat cuceriţi de industria vinului şi care au pariat pe o afacere secundară în domeniu, după ce au dezvoltat un business în cu totul alt sector. Simion Mureşan (Crama Salina şi Electrogrup),

fa­milia Moica (Thesaurus şi AEM Timişoara) şi Raul Ciurtin (Dome­niile Boieru şi Prefera, Ver­dino) sunt alte câteva exemple. Numărul total al antreprenorilor autohtoni atraşi de in­dustria vinului e mult mai mare însă. Uneori, acest pariu porneşte dintr-o pasiune, dar are în spate şi o serie de cifre. România a produs anul trecut 4,5 milioane de hectolitri de vin, ceea ce înseamnă 1,7% din tot vi­nul realizat în 2021 la nivel mondial.

Piaţa locală a câştigat teren dat fiind că pe plan local producţia a crescut cu 16% versus 2020, în timp ce cantitatea totală realizată în lume a fost cu 1% mai mică.

Astfel, conform cifrelor, România este al 13-lea producător mondial de vin, conform datelor OIV.