Schema-suport din energie, cea mai mare bombă din economie: Cum a ajuns statul de la un calcul de 14,5 miliarde lei la 40 miliarde lei în câteva luni? Subvenţiile în masă, ocrotirea traderilor şi calculele secrete pun în pericol o industrie strategică

Autor: Roxana Petrescu 18.08.2022

♦ La final de februarie, premierul Nicolae Ciucă anunţa că noua schemă de sprijin pentru consumatorii de gaze şi energie va presupune un efort bugetar de 14,5 mld. lei ♦ Tot el, alături de Virgil Popescu, ministrul energiei, îi ameninţau pe traderi cu impozite suplimentare ♦ Şase luni mai târziu, valoarea schemei de sprijin a ajuns la 40 de miliarde de lei, traderii plimbă energia nederanjaţi, subvenţiile acoperă aproape toată populaţia României, iar furnizorii ţipă că nu mai rezistă. ♦ Problema? Chiar şi cele 40 de miliarde de lei s-ar putea dovedi insuficiente în contextul în care ieri energia se vindea în România la halucinantul preţ de 2.700 de lei/MWh (551 de euro), iar gazul pentru iarnă ajunsese la 2.600 de dolari pe mia de metri cubi.

„Noi, pe această variantă a OUG (OUG 27/2022 privind măsurile pentru consumatorii de energie şi gaze – n.red.) înainte de aprobare nu am calculat impact“, spun surse din Autoritatea Naţională de Regle­men­tare în Domeniul Energiei (ANRE), „arhiva“ pentru toate informaţiile care mişcă în sectorul energetic naţional.

Valoarea schemei de plafonare pentru consumatorii de energie şi de gaze este estimată acum la aproape 40 de miliarde de lei, dar în mod public de la nicio entitate a statului nu a fost comunicat oficial felul în care s-a ajuns la această sumă, ce preţ mediu al energiei şi al gazului a fost luat în calcul. Această schemă de plafonare are ca perioadă de aplicare aprilie 2022 - martie 2023 şi a venit să completeze o schemă anterioară de sprijin aplicată în noiembrie 2021- martie 2022. În principiu, prima schemă a funcţionat pe un mecanism de plafonare şi compensare, consumatorii de energie fiind subvenţionaţi în funcţie de un anumit nivel al consumului.