NATO este pregătită de conflict: Alianţa Nord Atlantică declară că este gata să-şi intensifice forţele dacă tensiunile dintre Serbia şi Kosovo escaladează

Autor: Andrei Şerbănescu 18.08.2022

NATO îşi va spori forţa de menţinere a păcii în Kosovo dacă va exista o escaladare a tensiunilor cu Serbia vecină, a declarat miercuri şeful alianţei, în ajunul discuţiilor facilitate de UE între cei doi vecini înstrăinaţi din Balcanii de Vest, scrie Reuters

„Avem acum o misiune semnificativă, o prezenţă militară în Kosovo de aproape 4.000 de militari”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă după discuţiile cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic la Bruxelles.

"Dacă este nevoie, vom desfăşura forţele acolo unde este nevoie. Am crescut deja prezenţa militară în nord. Suntem gata să facem mai mult."

Tensiunile dintre Serbia şi Kosovo au izbucnit în această lună când oficialii Pristinei au declarat că sârbii care locuiesc în nord -- în mare parte cetăţeni care sunt susţinuţi de Belgrad şi care nu recunosc instituţiile kosovare -- să înceapă să folosească numerele de înmatriculare emise la Pristina.

Situaţia s-a calmat după ce premierul kosovar Albin Kurti, sub presiunea SUA şi a Uniunii Europene, a fost de acord să amâne regula plăcuţelor de înmatriculare până la 1 septembrie, forţele de menţinere a păcii NATO ajutând la eliminarea blocajelor rutiere instituite de sârbi.

Cu toate acestea, Vucic a declarat în conferinţa de presă de la NATO că discuţiile cu Kurti de joi, care vor fi facilitate de UE, vor fi foarte dificile, deoarece cele două părţi nu sunt de acord în aproape nicio privinţă.

Kurti, care l-a întâlnit mai târziu pe Stoltenberg, a subliniat hotărârea Kosovo de a deveni membru NATO.

„Ameninţările, riscurile şi provocările cu care se confruntă NATO în actualul mediu de securitate sunt resimţite şi de ţara noastră”, a spus el reporterilor, legând problemele de influenţa Rusiei.

Kosovo a câştigat independenţa faţă de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după o revoltă de gherilă împotriva guvernării represive de la Belgrad.

Serbia consideră în continuare Kosovo parte integrantă a teritoriului său. Statul acuză Pristina că a călcat în picioare drepturile sârbilor minoritari. Etnicii sârbi reprezintă 5% din populaţia de 1,8 milioane a Kosovo, care este formată din 90% etnici albanezi.

Vucic a declarat că Serbia doreşte să evite orice escaladare a situaţiei, dar este important de înţeles că există „o nouă generaţie de tineri” care văd Kosovo ca pe un teritoriu sârb şi care vor dori, la un moment dat, să pună capăt „terorii adminsitrative” din zonă.