ZF Live. Cristian Păun, profesor la ASE: Ne bucurăm de creşterea economică, dar economia creşte pe deficit şi pe datorie, iar nota de plată va veni repede. Imaginaţi-vă o familie ce aduce în casă un frigider nou, o maşină nouă, toate pe credit. Dar, împrumutând aşa, familia devine sclavul viitorului şi al creditorului

Autor: Răzvan Botea 27.08.2022

Economia României a crescut în trimestrul al doilea şi în prima jumătate din 2022 cu ritmuri anuale de peste 5%, cu mult peste aşteptările pieţei. În ciuda  anticipărilor guvernului care susţin că deficitul bugetar va scădea semnificativ, adică sub 6% din PIB, Consiliul Fiscal (autoritatea care examinează deciziile fiscale ale guvernului) crede că deficitul nu poate coborî, în acest an, sub 7% din PIB. Avem, aşadar, un deficit de 7% din PIB şi o datorie publică ce a trecut de 50% din PIB. Dar o creştere economică puternică laolaltă cu o inflaţie de 15%.

Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, spune că avansul economic pe deficit şi datorie nu are cum să fie sănătos, iar creşterea economică este alimentată de importuri de bunuri, care generează la rândul lor deficit de cont curent.