ZF IT Generation. Bogdan Speteanu, director produse corporate BCR: În contexte incerte, programele de accelerare sunt ceea ce au nevoie start-up-urile, pentru că le ajută să se diferenţieze. Când e „soare afară“ sunt şi bani în piaţă şi atunci nu ai nevoie atât de mult de ajutor

Autor: Alexandra Cepăreanu 19.08.2022

♦ Start-up-urile se pot înscrie în cadrul programului InnovX-BCR, grupa scale-up, până astăzi, 19 august ♦ Cosmin Cosma, fondator şi CEO al Finqware: „Participarea într-un program de accelerare te ajută să îţi faci ordine în cunoştinţele tale, te integrează într-un ecosistem şi te ajută să îţi descoperi clienţii şi să creşti.“

În contexte dificile şi incerte din punct de vedere economic, start-up-urile de tehnologie au nevoie din ce în ce mai mare să facă parte dintr-un program de accelerare care să le ghideze şi să le ajute să îşi dezvolte produsele şi soluţiile, astfel încât acestea să răspundă la nevoi reale şi să atragă investitori pentru o dezvoltare accelerată.

„Consider că în contexte de incertitudine, astfel de programe sunt ceea ce au nevoie start-up-urile, pentru că aceste programe de accelerare le ajută să se diferenţieze pe piaţă. În momentele când este «soare» afară, bani sunt pe piaţă, toată lumea investeşte, atunci nu ai nevoie atât de mult de ajutor, dar când sunt contexte dificile se schimbă situaţia“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Bogdan Speteanu, director produse corporate în cadrul BCR.

BCR a lansat în urmă cu aproximativ trei ani programul de accelerare a afacerilor din tehnologie InnovX – BCR, prin care şi-a propus să ajute start-up-urile tech să se dezvolte şi să crească. Până în prezent, în cadrul programului de accelerare au participat 126 de companii, care au atras investiţii în valoare de aproximativ 35 de milioane de euro.

În prezent, InnovX-BCR se află în plină campanie de „recrutare“ pentru start-up-uri cu cifră de afaceri sau finanţare atrasă de peste 500.000 de euro, pentru grupa scale-up. „Programul are două etape majore. Una de preaccelerare de şase săptămâni în care, de fapt, acolo pregătim - împreună cu echipa InnovX - companiile pentru esenţa care vine în a doua etapă şi anume accelerarea propriu zisă. Evident, scopul fiind acela de a reuşi nu numai să îşi dezvolte produsul, dar şi să reuşească să găsească parteneri, finan­ţatori, inclusiv colaboratori“, a explicat Bogdan Speteanu, adăugând că în grupa scale-up vor fi alese 20 de start-up-uri.

„Practic, vorbim de un număr limitat. Evident, în primul rând ne interesează antreprenorii care gândesc la nivel mare, pentru că vorbim de accelerare. Toată lumea visează şi îşi doreşte să ajungă unicorn, spre exemplu. Iar noi îi încurajăm, pentru că în primul rând trebuie să aibă încredere în ceea ce fac, în produsul lor, dar trebuie să fie siguri că produsul sau soluţia va răspunde unei nevoi reale. Şi, mai departe, trebuie să fie foarte ambiţioşi. Pentru că drumul e lung. Deci dacă există un produs, dacă există această finanţare sau cifră de afaceri minimă de 500.000 euro şi tehnologie, atunci aşteptăm antreprenorii şi fondatorii de start-up-uri în cadrul programului de accelerare InnovX - BCR.“

Spre exemplu, Finqware, un start-up fintech care a dezvoltat aplicaţii de integrare şi open banking, prin care ajută companiile de mărime medie care lucrează cu mai multe bănci şi pe mai multe pieţe să-şi vadă rapid poziţia financiară, a făcut parte din programul de accelerare InnovX – BCR.

„Am intrat în programul InnovX-BCR pentru că mi s-a părut o idee bună să existe un accelerator care să ajute companiile de tehnologie şi să creeze un ecosistem pe lângă aceste companii pentru a le ajuta să funcţioneze.“

„Noi avem acces în momentul acesta la ecosisteme din alte ţări şi nu vedem ceva similar, cel puţin în alte ţări din estul Europei. Şi aş vrea să văd programul InnovX-BCR ieşind un pic şi către regiune, pentru că te ajută destul de mult să construieşti cât mai mult ecosistemul la nivel regional“, a explicat Cosmin Cosma, fondator şi CEO al start-up-ului Finqware.

El consideră că micii antreprenori au nevoie de mentori, de parteneri şi oameni cu experienţă care să îi ghideze pe drumul antreprenoriatului, care se regăsesc în cadrul programelor de accelerare dedicate start-up-urilor de tehnologie.

„În momentul în care eşti într-un program de accelerare ai nevoie de interacţiune, iar cineva trebuie să te ghideze, să ştii la ce trebuie să te uiţi, să ştii care ar trebui să fie strategiile interesante pe care le-au mai făcut şi alţii. Deci, practic, participarea într-un astfel de program te ajută să îţi faci ordine în cunoştinţe. În al doilea rând, când eşti un start-up ai nevoie de multe contacte, trebuie să îţi descoperi clienţii, ai nevoie de oameni care să îţi spună dacă este bine să te duci într-o anumită zonă sau direcţie. Deci partea aceasta de interacţiune cu clienţi, cu potenţiali parteneri sau investitori şi partea de căutare de conţinut sunt un plus major pe care start-up-urile îl au dacă participă în cadrul InnovX BCR“, a menţionat CEO-ul Finqware.

De asemenea, Cosmin Cosma a adăugat în cadrul emisiunii că în ultimii ani investitorii din zona de start-up-uri de tehnnologie au început să fie mai „disciplinaţi“ când vine vorba de finanţarea unor astfel de companii.

„În industria de tehnologie, şi investitorii au început să fie puţin mai educaţi şi să înţeleagă că nu e o cursă, şi atunci când vrei să aduci pe piaţă nişte tehnologii disruptive nu poţi face asta peste noapte. Să ne uităm la Google sau la marile companii de tehnologie, care nu au crescut într-o zi. Este adevărat că s-a mai întâmplat să crească companii de la o zi la alta, dar asta nu este o normalitate, iar investitorii au înţeles asta şi sunt mai prudenţi.“

Recent, start-up-ul Finqware a închis o rundă de finanţare de 500.000 de euro, a mai spus CEO-ul companiei.

„Noi am reuşit să facem o suprasubscriere la o rundă de finanţare, iar asta ne demonstrează că există dorinţă de investiţie, doar că vom vedea mai multă prudenţă. E foarte puţin jumătate de milion de euro. Să ne gândim la o cafenea – pentru a pune pe picioare o cafenea ai nevoie de câteva sute de mii de euro. Şi, astfel, atunci când faci ceva în zona IT, când dezvolţi ceva în zona tech banii aceştia sunt puţini. Dar nu despre asta e vorba. Miza acestei runde a fost să vedem care e potenţialul de susţinere din piaţa românească. Şi pot să spun că sunt peste 70 de investitori amatori – bancheri, directori financiari de companii, investitori corporatişti.“

În continuare, planurile reprezentanţilor start-up-ului Finqware vizează deschiderea a două birouri peste graniţele României.

„Din toamna acestui an vom începe un plan destul de rapid de expansiune şi de deschidere a unor birouri internaţionale. Primul birou pe care îl vom deschide va fi în curând în Luxemburg şi cred că vom deschide şi un al doilea birou într-o altă ţară din regiune“, a spus Cosmin Cosma.

 

Ce a mai spus Bogdan Speteanu la ZF IT Generation

În principiu companiile vor succes şi vor să crească rapid. Dar, din experienţa anilor trecuţi, am observat că acestea caută confirmarea produsului sau a soluţiei dezvoltate, apoi vorbim de parteneri cu care pot dezvolta mai departe produsul – zona de accelerare – iar aici putem vorbi de clienţi sau de investitori, iar în ultima instanţă toată lumea îşi doreşte să aibă discuţii cu investitorii. În al treilea rând, micii antreprenori au nevoie de mentori. Vorbim de un ecosistem care răspunde la nevoile antreprenorilor.

Şi eu ca mentor mă alimentez destul de mult din energia, din ideile dar şi din interacţiunea cu participanţii din cadrul InnovX-BCR. Este un schimb de experienţă. Aşa cum am spus încercăm să îndrumăm, nu o să le dăm răspunsuri pentru că noi nu avem răspunsuri, dar încercăm împreună să găsim răspunsuri. Împreună cu colegii şi cu cei implicaţi încercăm să găsim calea cea mai scurtă spre succes.

Puteţi fi convinşi că vom fi aici şi vom susţine acest proiect. Sunt şi planuri de dezvoltare. Cum bine ştiţi este primul an când avem şi o grupă de VC-uri special creată. În paralel este în derulare şi partea de selecţie de VC-uri. Termenul este 1 septembrie. De fapt rolul nostru şi impactul va fi cu atât mai important acum, motiv pentru care fără doar şi poate suntem aici şi vom fi aici pe termen mediu şi lung.

Obiectivul nostru este ca dacă anul acesta am avut doi premianţi la Select USA, anul viitor să avem 20. Adică toţi cei care intră în program. Vrem să ducem la nivel maxim pe cât mai mulţi dintre participanţii din cadrul programului InnovX BCR.

 

Ce a mai spus Cosmin Cosma la ZF IT Generation

După ce am văzut prima generaţie de strat-up-uri care au participat în cadrul programului InnovX -BCR am luat decizia direct şi ne-am dat seama că trebuie să fim şi noi în acest program.

În momentul în care am intrat în InnovX -BCR putem spune că nu mai suntem la faza la care ne doream să mergem la cursuri. Ne dorim de fapt elemente care să ne ajute practic în dezvoltarea unor produse, care să creeze valoare. Lucrul ăsta este exact focusul pe care îl are programul InnovX. Şi acum au avantajul pentru următoarea generaţie de start-up-uri care urmează să participe în cadrul programului este că după aproape patru ani, patru cohorte, şi-a rafinat experienţa în a ajuta start-up-urile să se dezvolte.

Şi apropo de unicorni, eu, ca fondator, scopul meu nu este să fac un unicorn. Dacă ajunge Finqware la acest stadiu aş vrea să se spună că este unul din inorogii României. Ideea este că tu ca fondator nu te gândeşti că intri într-un program de accelerare pentru că vrei să ajungi inorog sau unicorn la un moment dat. Tu te duci acolo pentru că vrei să construieşti un lucru bazat pe dorinţa ta, visul tău de a creşte o companie în jurul unui anumit ecosistem tehnologic. Dacă se întâmplă pe traseu să te ia nu ştiu care fond de investiţii în braţe, să te listeze pe Nasdaq şi să zică toată lumea „uite ce unicorn frumos a ieşit din România“ e la şi altele. De fapt, ce aş puncta este că în astfel de programe de acclerare eşti învăţat să nu te rezumi la a te „juca doar în curtea şcolii“. Ori te joci în Liga campionilor Europeni, ori nu. 

Când vine o criză serioasă exact tehnologia este căutată, să ne aducem aminte când a venit pandemia cum s-a întâmplat, spre exemplu.

Prima piaţă bancară pe care am conectat-o nu a fost România, ci Croaţia. Am fost primii care am conectat la open banking băncile din Croaţia, înainte să conectăm băncile din România într-un proiect, într-un parteneriat cu un grup bancar regional.

De curând am anunţat parteneriatul cu Poşta Română. Poşta Română foloseşte foarte multe conturi bancare de la băncile din România şi nu numai, iar pentru asta are un departament care se ocupă manual să intre în internet banking-urile băncilor respectiv, să scoată extrasele de cont, să verifice plăţile. Astfel, noi venim cu un layer de tehnologie care automatizează interconectarea cu băncile cu care lucrează Poşta Română, iar Poşta Română prin intermediul platformei noastre se conectează la toate băncile în timp real şi poate să şi automatizeze inclusiv munca manuală.