Cel mai mare fond suveran de investiţii din lume, pierdere de 174 mld. dolari în S1/2022 pe fondul inflaţiei şi războiului din Europa. La final de 2021, fondul avea investiţii în nouă companii listate la BVB

Autor: Eduard Ivanovici 19.08.2022

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cu active de circa 1.300 de miliarde de dolari, a pierdut 174 de miliarde de dolari în S1/2022, perioadă în care pieţele de capital s-au confruntat cu o amplă serie de provocări, conform CNBC.

Astfel, portofoliul celui mai mare fond suveran de investiţii la nivel mondial a scăzut cu 14,4% în pe­rioada menţionată, într-un context în care acţiunile şi bondurile au reacţionat violent în faţa temerilor privind intrarea în recesiune a economiei mondiale, combinată cu ritmul galopant al inflaţiei. Totuşi, randamentul fondului a fost cu 1,14% peste performanţa indicelui de referinţă al pieţei de capital din Norvegia, spune banca centrală a ţării. În 2021, fondul a avut un randa­ment de 14,5%, echivalentul unui câştig de 177 de miliarde de dolari, al doilea cel mai bun rezultat din istorie. „Piaţa a fost caracterizată de rate în creştere ale dobânzilor, inflaţie ridicată şi războiul din Europa. Investiţiile de capital au scăzut cu până la 17%. Acţiunile tech au avut o evoluţie extrem de slabă, cu un randament de minus 28%“, spune Nicolai Tangen, CEO al Norges Bank Investment Management (NBIM).