ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Ciprian Andriesei, GreenKeeper: Tot mai multe asociaţii de proprietari, firme şi persoane fizice investesc în amenajarea şi mentenanţa grădinilor

Autor: Bogdan Alecu 19.08.2022

O amenajare medie costă circa 25.000 şi 35.000 de lei cu sistem de irigaţii performant, autonom conectat la internet, gazon, plante şi arbori.

Pandemia, urmată de interesul tot mai mare pentru case şi grădini, a determinat şi apariţia de noi businessuri specializate în conceperea şi mentenanţa spaţiilor verzi care au nevoie săptămânal de diferite operaţiuni.

„Am început să mă gândesc la acest business în pandemie. Atunci când eram în lockdown mulţi au pus accent mare pe curte şi spaţiul verde de lângă casă şi deja sunt mulţi care trec de la bloc la casă. Am identificat acesată oportunitate. Noi oferim clienţilor experienţe în curte. Grădinile sunt gândite pe un termen mediu de cinci ani. Noi activăm în zona de nord a Capitalei, sunt loturi de 300-500 mp în general aici. Este necesar un sistem de irigaţii şi gazon, arbori, plante, flori, proiecte de lumini“, a spus Ciprian Andriesei, fondatorul GreenKeeper, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! un proiect ZF şi CEC Bank.

Investiţia iniţială a fost de aproximativ 15.000 de euro, fiind achiziţionate utilaje precum maşină de tuns iarba, atomizor sau alte echipamente. Echipa este formată acum din trei angajaţi şi 7-8 colaboratori. O amenajare medie costă circa 25.000 şi 35.000 de lei cu sistem de irigaţii performant, autonom conectat la internet, gazon, plante şi arbori. Costul este calculat la costurile actuale deoarece faţă de anul trecut plantele s-au scumpit cu 25-45%, fertilizanţii s-au dublat, sistemele de irigaţii s-au scumpit cu 35-45%.

„Anul trecut am amenajat cu un buget de 18.000 de lei spre exemplu, cu toate accesoriile. Sistemele smart pot fi conectate la internet şi irigatul se face în funcţie de condiţiile meteo şi istoricul meteo. Mentenanţa este extrem de importantă pentru o grădină, care se comportă la fel precum o maşină. Mentenanţa înseamnă fertilizat, tuns gazonul, tratamente necesare, toaletare şi ce grădini amenajăm de obicei preluăm şi în mentenanţa care înseamnă vizite de 1-2 ori pe săptămână“, a spus Ciprian Andriesei.

„Valoarea abonamentului depinde de la curte la curte, depinde de complexitate şi suprafaţă. Pornesc de la 700-800 de lei spre 2.000 de lei lunar. O curte de 300-400 mp mentenanţa este la 650-700 lei, cu patru vizite pe lună cu toate materialele incluse.“

El a subliniat că GreenKeepr lucrează atât cu persoane fizice cât şi cu firme, dezvoltatori imobiliari şi asociaţii de proprietari.

„Pe partea de amenajare facem şi pentru spaţii verzi pentru clădiri de birouri. Piaţa persoanelor fizice este şi va fi mai mare şi cu oportunităţi mari de creştere. De asemenea şi pe sectorul asociaţiilor de proprietari există potenţial de creştere. Proiectele au spaţii verzi tot mai generoase iar de mentenanţa lor în general se ocupă preşedintele sau administratorul şi de obicei nu reuseşc şi ne cheamă pe noi să intervenim pentru a interveni“, a spus antreprenorul.