România e al 13-lea cel mai mare producător de vin din lume, dar totuşi importurile sunt triple faţă de exporturi. „Să fii locul 13 în lume ca producţie, dar să ajungi pe poziţia 35 ca exportator înseamnă că ai o problemă.“

Autor: Cristina Roşca 19.08.2022

România e al 13-lea cel mai mare producător de vin din lume, realizând anual 4-4,5 milioane de hectolitri de licori ale lui Bacchus, dar totuşi importurile sunt de trei ori mai mari decât exporturile.

Românii au băut în 2021 vinuri de import în valoare de 92,9 milioane de euro, suma fiind cu peste 30% mai mare decât în anul anterior. În aceeaşi perioadă, exporturile de licori ale lui Bacchus au crescut timid, cu doar 10%, până la puţin peste 34 mil. euro. Astfel, deficitul comercial din acest sector a urcat la un nivel maxim record, în doar doi ani valoarea dublându-se.

„Să fii locul 13 în lume ca producţie, dar să ajungi pe poziţia 35 ca export înseamnă că ai o problemă“, spune Dan Balaban, cofondatorul Davino, unul dintre cei mai cunoscuţi producători locali de vin. El adaugă că exportul creşte, dar lent. E nevoie de marketing şi promovare peste hotare pentru a deveni un nume pe pieţele externe, iar comunicarea României ca ţară tinde spre zero. „Nu poţi face politică de export fără ajutorul statului.“

Exportul de vin al României abia s-a dublat în aproape 15 ani, pe când importul a crescut de 5,5 ori în perioada 2009-2021, conform datelor APEV.

„România nu are o imagine bună ca ţară producătoare de vin. Totuşi, noi avem norocul că piaţa locală e suficient de matură şi de mare cât să ne înghită toate vinurile“, adaugă Ştefan Ionescu, fondatorul producătorului de vin 1.000 de chipuri.