Rusia a devenit a treia cea mai mare piaţă pentru tranzacţii cu yuani în afara Chinei, deoarece sancţiunile occidentale blochează plăţile în dolari şi euro

Autor: Andrei Şerbănescu 19.08.2022

Rusia este a treia cea mai mare piaţă pentru tranzacţii cu yuani în afara Chinei, deoarece sancţiunile occidentale blochează plăţile folosind dolarul şi euro, raportează Insider.

Companiile şi băncile cu sediul în Rusia au fost implicate în aproape 4% din tranzacţiile cu yuani la nivel global în luna iulie, potrivit datelor SWIFT compilate de Reuters. Aceasta este o creştere de la 1,42% în iunie şi 0% în februarie, când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei.

Hong Kong a păstrat primul loc ca cel mai mare utilizator al yuanului în afara continentului, reprezentând 73,8%. Marea Britanie este pe locul al doilea cu 6,4%.

Între timp, yuanul este a cincea cea mai utilizată monedă pe pieţele internaţionale de plăţi, conform datelor SWIFT. Dolarul american rămâne în vârf, urmat de euro, lira sterlină şi yenul japonez.

Kremlinul a crescut constant utilizarea monedei chineze pentru a eluda sancţiunile occidentale.

Rusia a plătit pentru exporturile sale de petrol în yuani în loc de dolari, acceptând moneda şi pentru transporturile de cărbune. În martie, banca centrală a Rusiei a declarat că va folosi yuanul în rezervele sale valutare.

După ce Rusia a invadat Ucraina, guvernele occidentale au îngheţat rezervele de valută ale Moscovei deţinute în străinătate, împiedicând în mare măsură ţara să tranzacţioneze în dolari şi euro.