​Linie de cale ferată ce ajunge în portul Galaţi, redeschisă după 22 de ani, pentru un tren de cereale din Ucraina. Galerie Foto

Autor: Mirabela Tiron 19.08.2022

Se reia astfel transportul de marfă prin punctul feroviar de frontieră cu Republica Moldova

CFR Infrastructură Galaţi a redeschis după 22 de ani linia de cale ferată ce ajunge în portul Galaţi, pe care a ajuns în port primul tren cu cereale din Ucraina, care a tranzitat Republica Moldova.

“Este prima garnitură, formată din 15 vagoane încărcate de cereale, care circulă, după 22 de ani, pe linia de cale ferată cu ecartament larg 706 J Galaţi Largă Ana - Galaţi Bazin - Galaţi Mărfuri - Port Docuri - Siloz, de unde marfa poate fi încărcată direct pe nave”, au transmis oficialii companiei.

SRCF Galaţi a redeschis linia cu ecartament larg 706 J Galaţi Largă Ana - Galaţi Bazin - Galaţi Mărfuri - Port Docuri luna trecută, lucrările de reparaţii fiind executate în regie proprie şi finalizate în 30 de zile. Au devenit astfel funcţionale linia de cale largă (3,58 km) şi linia cu ecartament normal (1,52 km).

Prin redeschideriea celor două linii de cale ferată se reia, după 22 de ani,  transportul de marfă prin punctul feroviar de frontieră cu Republica Moldova (CFM). Mai mult, trenurile încarcate cu cereale din Ucraina (via Republica Moldova) ajung acum direct în Siloz (Portul Galaţi), pe linia cu ecartament larg. Vagoanele cu cereale sunt preluate din Siloz direct de un operator de marfă şi ies pe linia cu ecartament normal. Silozul are capacitate de depozitare de 25.000 de tone.

Primul tren cu cereale din Ucraina, care a tranzitat Republica Moldova, a intrat aseară în complexul Galaţi, staţia Galaţi Largă, grupa A. După finalizarea formalităţilor de vamă, trenul va ajunge astăzi direct în Portul Galaţi, pe linia de cale ferată cu ecartament larg 706 J Galaţi Largă Ana - Galaţi Bazin - Galaţi Mărfuri - Port Docuri, potrivit oficialilor companiei CFR Infrastructură.

Redeschiderea celor două linii de cale ferată Galaţi Largă Ana - Galaţi Bazin - Galaţţ Mărfuri - Port Docuri (ecartament larg) şi Siloz Port Docuri - Galaţi Mărfuri - Galaţi Călători (ecartament normal) contribuie la revigorarea activităţii din Portul Galaţi, prin operaţionalizarea transporturilor de cereale care ajung acum direct în Siloz.