GameStop, AMC şi Bed Bath & Beyond, unele dintre cele mai populare acţiuni „meme” din SUA, scad puternic la începutul şedinţei de vineri. Declinuri de 9% până la 40%

Autor: Eduard Ivanovici 19.08.2022

Acţiunile retailerului de jocuri video GameStop şi lanţului de cinematografe AMC Entertainment înregistrau scăderi puternice la startul sesiunii de trading de vineri din Statele Unite, după ce investitorul de retail Ryan Cohen a renunţat brusc la participaţia deţinută la Bed Bath & Beyond, un retailer de produse pentru locuinţă al cărui acţiuni au urcat cu peste 100% în ultima lună, conform Business Insider.

GameStop şi AMC erau pe minus cu 9% la începutul şedinţei de astăzi. Între timp, Bed Bath & Beyond, o acţiune aproape la fel de populară în rândurile investitorilor de retail de pe platforma de socializare Reddit, se prăbuşea cu peste 40% pe bursă. În prezent, investitorii se tem că vânzările efectuate de Cohen ar putea semnala un nou punct de cotitură în evoluţia retailerului.

Cohen – care deţine funcţia de preşedinte al GameStop – a renunţat la deţineri după ce a încasat un profit de aproximativ 60 de milioane de dolari şi după ce a devenit clar că datoriile companiei, combinate cu o serie dezamăgitoare de vânzări, ar duce într-un final la falimentul grupului. Potrivit Bloomberg, Bed Bath & Beyond a angajat săptămâna aceasta mai mulţi avocaţi pentru restructurarea datoriilor.

Cel mai probabil, declinul suferit astăzi de societate le reaminteşte investitorilor de retail că acţiunile „meme” sunt extrem de volatile, în vreme ce companiile respective nu se află într-o poziţie solidă pe termen scurt.

De exemplu, GameStop continuă să fie ameninţat de numărul tot mai mare de descărcări de jocuri digitale, în timp ce ascensiunea serviciilor de streaming duce la audienţe tot mai mici în sălile de cinema.

Acţiunile GameStop – companie aflată în centrul fenomenului „meme stocks” – au pierdut aproape 8% de la începutul anului, faţă de un declin de 12% pentru indicele S&P 500. AMC, care are datorii de 5 miliarde de dolari şi încă nu generează profit, este pe minus cu 32%, iar Bed Bath & Beyond cu 30%