De ce a majorat BNR dobânda de referinţă cu numai 0,75% şi nu cu 1% cât se aştepta piaţa? Votul în Consiliul de Administraţie a fost de 6 la 3

Autor: Robert Manea 19.08.2022

Banca Naţională a majorat dobânda de referinţă în ultima şedinţă cu numai 0,75% de la 4,75% la 5,5 %, decizie care a fost surpriză pentru piaţă care se aştepta la o creştere cu 1%.

Vineri, 19 august, BNR a dat publicităţii minuta şedinţei Consiliul de Adminsitraţie din 5 august când s-a luat decizia.

Majoritatea membrilor CA au considerat că este extrem de important să se evite o încetinire semnificativă a creşterii economice din cauza creşterii dobânzilor, mai ales că această criză energetică, prin creşterea preţurilor, are o influenţă mare asupra economiei.

Chiar dacă celălalte bănci centrale din regiune au majorat mai agresiv dobânda de referinţă, BNR a considerat că este mai bine să fie mai prudentă, deşi decalajul faţă de inflaţie este semnificativ – la o inflaţie de 15%, dobânda de referinţă a României este de 5,5%

 

Mai jos regăsiţi minuta şedintei Consiliului de Administraţie a BNR.

„Majoritatea membrilor Consiliului au apreciat că, în ansamblul său, contextul analizat justifică majorarea cu 0,75 puncte procentuale a ratei dobânzii de politică monetară, în vederea ancorării anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu şi a stimulării economisirii, pentru a se asigura readucerea durabilă a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. A fost subliniată din nou importanţa dozajului măsurilor şi a calibrării conduitei politicii monetare în actuala conjunctură, astfel încât să se evite pe cât posibil o încetinire semnificativă a creşterii economice, date fiind şi efectele contracţioniste majore generate de şocurile ample pe partea ofertei, îndeosebi de criza energetică, dar şi cerinţa progresului consolidării bugetare.

A fost discutată şi o majorare cu 1,00 punct procentual a ratei dobânzii-cheie, având ca principale argumente nivelul ridicat al ratei anuale a inflaţiei şi revizuirea moderată în sens ascendent a traiectoriei prognozate a acesteia, precum şi recentele decizii de politică monetară ale băncilor centrale majore, alături de calendarul şedinţelor de politică monetară ale Consiliului, ce implică un decalaj relativ mai mare de timp între actuala şi următoarea şedinţă de politică monetară. Unii membri ai Consiliului au înclinat înspre aceasta.

În acelaşi timp, s-a susţinut în mod unanim necesitatea păstrării controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi a fost reiterată importanţa continuării monitorizării atente a evoluţiilor mediului intern şi internaţional, care să permită adecvarea instrumentelor de care dispune BNR în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu.

În aceste condiţii, Consiliul de administraţie al BNR a decis cu majoritate de voturi – 6 voturi pentru, 3 voturi împotrivă – majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută, de la 4,75 la sută, precum şi creşterea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50 la sută, de la 5,75 la sută şi majorarea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50 la sută, de la 3,75 la sută; trei membri ai Consiliului au votat majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,75 la sută.

În acelaşi timp, Consiliul de administraţie al BNR a decis în unanimitate păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis în unanimitate păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.”