Noua lege a educaţiei, o nebunie completă: De ce să fie organizate concursuri la „colegiile naţionale“ după „evaluarea naţională“ şi după ce criterii

Autor: Ramona Cornea 22.08.2022

♦ „Educaţia naţională“ a devenit asemenea unui butic dintr-un sat de pe lângă Bucureşti unde pe geamul şandramalei scrie: „Ne permitem să ne selectăm clientela“. Aşa a ajuns „România educată“ ♦ Este firesc ca instituţiile de învăţământ de prestigiu să dorească să aibă cei mai buni elevi. Dar cum îi atrag? ♦ O singură şedinţă de meditaţie (două ore, de obicei) ajunge în Bucureşti şi la 100 de euro.

Ultima decizie a Ministerului Educaţiei, după o întâlnire cu sindicatele: subiectele la examenul de admitere în „colegiile naţionale“ vor fi scrise de profesori din afara colegiilor unde se dau examenele. Propunerea iniţială a fost ca subiectele să fie elaborate de chiar profesorii din colegii unde copii participă la examene. Doar că suspiciunea generală a fost că profesorii vor formula subiectele în aşa fel încât elevii cu care ei fac meditaţii să fie avantajaţi. O şedinţă de meditaţie (care durează, de obicei, 2 ore) poate ajunge, în Bucureşti, şi la 100 de euro. Dar sunt puţini părinţii care-şi permit acest lux, aşa că elevii, oricât de străluciţi ar fi ei, ar fi avut şanse reduse să fie admişi la un liceu de prestigiu.

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat la finalul săptămânii trecute că din discuţiile cu federaţiile sindicale din educaţie au rezultat „cinci decizii majore“, decizii care urmează să fie incluse în textul proiectului pentru noua lege a educaţiei care va fi înaintat spre adoptare în guvern.