ZF Bankers 2022. Andrei Burz-Pânzaru, partener al Reff & Asociaţii - Deloitte Legal: O clarificare a regimului juridic din România privind semnătura electronică avansată ar impulsiona digitalizarea, inclusiv în sectorul bancar

Autor: Cristina Bellu 22.08.2022

„Există însă multe firme care spun că încearcă digitalizarea, dar digitalizând doar un anumit proces sau un segment dintr-un flux de procese interne, acest lucru nu aduce beneficiul integral al digitalizării“.

Andrei Burz-Pânzaru, „Partener Reff & Asociaţii“ Deloitte Legal, spune că digitalizarea la nivelul instituţiilor locale ar putea fi impulsionată dacă ar exista o clarificare a regimului juridic privind semnătura electronică avansată, lucru care ar putea decurge dintr-o abordare mai inclusivă din partea legiuitorului cu privire la regulamentul eIDAS valabil la nivelul tuturor statelor Uniunii Europene, inclusiv România.

„Consider că o clarificare a regimului juridic al semnăturii electronice avansate ar ajuta la creşterea digitalizării, inclusiv în sectorul bancar. Până acum, legiuitorul din România nu s-a aplecat aproape deloc asupra regulamentului eIDAS“, a spus Andrei Burz-Pânzaru în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2022. În 2014, Uniunea Europeană a promulgat un regulament care se referă la identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă, denumit eIDAS.