Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Primarul din Brădişor şi prognozele pentru 2022

Autor: Dragos Damian 20.08.2022

In toamna lui 2021 in satuletul de munte Bradisor oamenii nu prea se omorau cu munca. Ca sa-i mobilizeze, Primarul i-a chemat si le-a spus:

-          “O sa vina o iarna foarte grea, mergeti si adunati 10 care de lemn pentru foc”.

Cam doua zile a durat munca, dupa care, satenii iar s-au pus pe stat.

Primarul i-a mobilizat din nou sa adune inca 10 care de lemn pentru foc, reamintindu-le ca vine o iarna foarte grea.

Si povestea se repeta iar si iar, pana ce se adunara cam multe care cu lemn pentru foc.

Primarul, usor panicat, suna la biroul de meteorologie sa afle, cu adevarat, cum va fi iarna.

Biroul de meteorologie ii spune sa fie pregatit pentru ca va fi o iarna foarte grea. Primarul, un pic mai linistit acum ca are mult lemn pentru foc si ca satenii nu au sa-i ceara demisia ca i-a pus la munca degeaba, intreaba:

-          “Spuneti-mi va rog, doar de curiozitate, de unde stiti?”

-          ”Pai am facut munca de teren, strangere de informatii, diagrame, evaluari si analize serioase si am constatat ca satenii din Bradisor au adunat 50 de care de lemn pentru foc, demonstrand astfel ca iarna va fi foarte grea”, raspunde biroul de meteorologie.

Cam asa si cu prognoza analistilor pentru 2022 privind evolutia cresterii economice, a colectarii veniturilor bugetare, a inflatiei, a cursului de schimb, a imobiliarelor, a preturilor la combustibili si utilitati, etc. Totul s-a bazat pe analize serioase.

Romania, care trebuia sa stagneze, are in primul semestru una dintre cele mai mari cresteri economice din lume, colectarea este peste asteptari, inflatia care aparent este scapata de sub control pare a se domoli, leul care trebuia sa treaca de pragul de 5/Euro se intareste, imobiliarele se scumpesc de ajungem din urma tari dezvoltate  iar combustibilii se ieftinesc.

Ramane de vazut ce se va intampla cu utilitatile, greu de crezut ca statele UE isi vor lasa cetatenii, obisnuiti cu un anumit confort, in frig si bezna.

Iar acum, in toamna lui 2022, guvernantii ne spun ca urmeaza o iarna foarte grea. Bradisor sta insa bine, se pare ca i-a ramas lemn pentru foc din cel de anul trecut.