Afaceri de la Zero. Carmen Vasluianu a fondat în 2014 firma de mutări Moving Concept, la care au apelat până acum companii precum EximBank, Société Générale sau Uniqa Asigurări

Autor: Alina-Elena Vasiliu 22.08.2022

Astăzi, Moving Concept dispune de zece angajaţi, două camioane şi două autoturisme.

În 2014, într-o perioadă când piaţa locală nu era familiarizată cu serviciile de mutări furnizate de companii, Carmen Vasluianu deschidea la Bucureşti o firmă care oferea exact acest gen de servicii. Acumulase deja câţiva ani de experienţă în domeniu, aşa că avea toate cunoştinţele pentru a putea gestiona singură businessul Moving Concept.

„Am fondat businessul în 2014. Anterior, începând din 1999, am lucrat într-o multinaţională, apoi am mers la un interviu pentru o firmă mai mică de mutări, deţinută de un proprietar olandez. M-au angajat şi aşa am ajuns în domeniu. Apoi am ajuns la o altă firmă şi într-un final mi-am dat seama că pot face asta şi pe cont propriu“, a povestit Carmen Vasluianu la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

A început cu patru angajaţi şi cu resurse minime - doar câteva cutii şi truse de scule, iar maşinile de care avea nevoie le închiria. Abia mai târziu a achiziţionat propriile mijloace de transport şi alte echipamente necesare pentru mutări. Astăzi, Moving Concept dispune de zece angajaţi, două camioane şi două autoturisme.

„Persoanele juridice apelează foarte mult la firmele de mutări, în timp ce persoanele fizice reprezintă doar 20% dintre clienţi, au o pondere foarte mică. În general, o mutare poate dura între patru şi opt ore. În cazul mutărilor mai mari pentru firme, ne putem extinde şi pe timpul nopţii.“

În cazul clienţilor persoane fizice, unii aleg să-şi demonteze singuri mobilierul, iar de la Moving Concept solicită doar serviciile de încărcare, manipulare şi transport. Costurile pot începe de la 450 de lei - pentru manipulare şi transport pentru un volum mic de obiecte, însă tariful se stabileşte şi în funcţie de anumite situaţii de la faţa locului. De pildă, acolo unde nu funcţionează liftul, iar echipa trebuie să manipuleze mobila până la un etaj ridicat, costurile cresc. Alte criterii sunt distanţa faţă de locul parcării, materialul din care este confecţionată mobila sau greutatea obiectelor mutate.

„Preţurile pot ajunge şi la 3.000-4.000 de lei. Am avut şi o mutare pentru persoane fizice care a costat 17.000 de lei, pentru că am avut de împachetat foarte mult. Clientul se muta într-o casă cu 21 de camere.“

Compania realizează mutări oriunde în ţară şi chiar şi în străinătate, prin transporturi rutiere, aeriene şi maritime, colaborând cu firme din alte ţări. Din rândul firmelor care îi sunt clienţi fac parte EximBank, Luxoft, Societe Generale, Uniqa Asigurări.

„Acum, de exemplu, lucrăm la o mutare pentru fabrica Biofarm şi mutăm echipamentele pentru producerea de medicamente.“

În 2021, Moving Concept a avut afaceri de 950.000 de lei (190.000 de euro), fiind un an mai bun decât cei anteriori. Iar în vederea expansiunii, Carmen Vasluianu lucrează acum la o nouă nişă de business - cea a spaţiilor de depozitare în containere.

„Vor fi boxe cu suprafeţe diferite. Sper să finalizăm proiectul acesta, suntem în proces de aducere a containerelor. Acestea se află pe Splaiul Unirii din Bucureşti. Cel mai mic tarif este de 300 de lei pentru 3,6 metri pătraţi.“

Ulterior, planul este să dezvolte această nişă a spaţiilor de depozitare şi în alte zone ale Bucureştiului. Totodată, antreprenoarea îşi doreşte să crească numărul de angajaţi care fac parte din Moving Concept. În paralel cu acest business, ea mai deţine şi o firmă de curăţenie, pe care a fondat-o deoarece a considerat că este un business complementar, care se leagă foarte bine de cel de mutări.

Costurile pot începe de la 450 de lei - pentru manipulare şi transport pentru un volum mic de obiecte, însă tariful se stabileşte şi în funcţie de anumite situaţii de la faţa locului.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.