Şeful bancherilor preia mesajul lui Isărescu şi le spune băncilor care urcă ROBOR să se domolească. Bogdan Neacşu, şeful ARB, către bănci: Nu ne permitem să jucăm speculativ. Eforturile băncilor trebuie să fie în aceeaşi direcţie cu BNR

Autor: Mircea Nica 23.08.2022

Bogdan Neacşu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), care conduce cea mai mare bancă cu capital de stat, CEC Bank, aflată pe poziţia a şasea după active, îi transmite pieţei să preia mesajul guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi să domolească creşterea ROBOR.

„Toată comunitatea bancară trebuie să înţeleagă direcţia în care ne orientăm şi să luăm măsuri ca atare. Nu ne permitem în aceste momente să jucăm speculativ. Eforturile băncilor trebuie să fie în aceeaşi direcţie ca cea a Băncii Naţionale. Raliul acesta, într-o piaţă în care nu sunt doar băncile locale jucători, ROBOR la 3 luni s-a dus foarte aproape de randamentul titlurilor de stat, unde deja vorbim de jucători nonbancari, fonduri de investiţii străine sau locale şi din perspectiva outlook-ului extern au creat această volatilitate cu impact în ROBOR“, a explicat Bogdan Neacşu în cadrul emisiunii ZF Live.

Dacă ne uităm la ROBOR la o lună sau alte maturităţi, vedem că ROBOR a stat în plaja aceasta a dobânzii de politică monetară. Singurul care a fost în afara acestui culoar este cel la 3 luni, care este direct corelat cu piaţa titlurilor de stat.“

El a mai spus că, din punctul de vedere al cifrelor, ecartul ROBOR la 3 luni faţă de dobânda de politică monetară a avut o evoluţie constantă.

„Tendinţa este să ducem în palierul de corelare cu dobânda de politică monetară. Dacă ne uităm pe cifre, vedem că ecartul ROBOR la 3 luni faţă de dobânda de politică monetară a avut o evoluţie constantă. Normalitatea către care ne îndreptăm este de a asigura un mediu predictibil. Trebuie să lucrăm activ la aducerea ROBOR pe acest palier. Discrepanţele foarte mari crează costuri“, a mai adăugat Bogdan Neacşu.

Pe de altă parte, şeful ARB a mai spus că ratele la bănci cresc, dar este o problemă care vine din contextul pe care îl trăim cu toţii.

„Ratele la bănci cresc, este o problemă care vine din contextul pe care îl trăim cu toţii. Au crescut şi dobânzile la pasive care cumva compensează efectele, dar suntem atenţi privind portofoliul de credite pentru a preveni situaţiile de nerambursare. Nu observăm o înrăutăţire a calităţii porfotoliului. Sunt lucruri absolut normale, nu doar în timpurile acestea. Nu ne confruntăm cu situaţii de neperformanţă în creştere“, susţine Bogdan Neacşu.