Ce mai fac europenii pentru a mai atenua şocul scumpirilor uriaşe

Autor: Catalina Apostoiu 24.08.2022

În Franţa, supermarketurile şi ben­zinăriile au un răspuns la creş­terea dramatică a inflaţiei: îngheţarea unor preţuri pentru următoarele luni, scrie CNN.

Gigantul de retail Carrefour a anunţat recent că va menţine preţu­rile a peste 100 de produse esenţiale neschimbate pentru următoarele 100 de zile. Acesta a adăugat că preţurile ar putea totuşi creşte din nou în cazul majorării unor tarife.

Anunţul Carrefour vine după ce E.Leclerc, un alt lanţ francez de supermarketuri, a decis luna trecută să plafoneze preţurile a peste 230 din­tre produsele sale esenţiale până la începutul lunii decembrie, prelun­gind o îngheţare a preţurilor introdu­să pentru 120 de produse în mai.

În ultimele săptămâni, şi gigantul francez din TotalEnergies a luat măsuri de protejare a şoferilor de scumpirile dureroase de la pompă. Luna trecută, compania a anunţat că va reduce preţurile benzinei pentru clienţii benzinăriilor sale cu 0,20 euro pe litru până la începutul lunii no­iembrie, şi cu 0,10 euro pe litru din noiembrie până la sfârşitul anului.

Grecia a anunţat că va cheltui aproape 2 miliarde de euro pentru subvenţionarea facturilor în creştere la energie în septembrie, în condiţiile în care energia continuă să se scum­pească în întreaga Europă, notează Bloomberg.

Statul grec va acoperi 94% din scumpirea facturilor la energie pen­tru majoritatea gospodă­riilor luna viitoare, cei mai săraci beneficiind de o susţinere de 100%. IMM-urile vor avea 89% din scum­pire acoperită, iar fermierii până la 90%.

Costul total al subvenţiilor pe septembrie se va ridica la 1,9 miliarde de euro, în creştere de la 1,14 mili­arde în august.

Din 25 august, furnizorii de electricitate din Grecia sunt obligaţi să-şi informeze clienţii cu privire la preţurile pentru luna următoare, iar consumatorii îşi pot schimba gratuit furnizorii.

Bulgarii resimt foarte acut durerea inflaţiei, aproape unu din trei fiind în incapacitate de a-şi plăti facturile, potrivit Novinite.

Un studiu realizat de Eurofund arată că 27% din cetăţenii bulgari întâmpină deja dificultăţi în a-şi plăti facturile. Iar scumpirea energiei este aşteptat să adâncească această ten­dinţă. Există de asemenea o înmul­ţire a creditelor de consum neram­bursate, iar numărul de datornici către serviciile telecom este de ase­menea în creştere.