Guvernul suplimentează bugetul pentru ajutoare de stat la 2,2 mld. lei, o treime din cât au cerut investitorii. De unde vin banii?

Autor: Cristina Roşca 27.08.2022

Investitorii au pus pe masă în prima parte a acestui an proiecte în valoare de 17 mld. lei (3,4 mld euro), bani cu care vor să ridice fabrici, hoteluri şi clinici medicale în România E vorba de aproape 200 de proiecte de investiţii, dintre care aproape un sfert au o valoare de cel puţin 100 de milioane de lei Aceste companii au cerut însă ajutoare de stat în valoare totală de 6,4 mld. lei Guvernul anunţase iniţial 700 mil. lei pentru a sprijini aceste investiţii însă, între timp, bugetul s-a triplat.

Guvernul suplimentează bu­getul pentru ajutoare de stat pe sche­ma HG 807 la 2,2 mld. lei, o treime din cât au cerut investi­torii, dar o sumă de trei ori mai mare decât cea care era anunţată iniţial. Su­plimentarea vine din două surse.

„În ceea ce priveşte ajutorul de stat, oferit pe schema HG 807, pe lângă bu­getul iniţial de 140 mil. euro (circa 700 mil. lei), există două posibile suplimentări. Este vorba, pe de-o parte, de o sumă de 110 mil. euro (547 mil. lei), care reprezintă disponibilul de bani neconsumat din valoarea întregii scheme de ajutor de stat de 6,38 mld. lei. În plus, avem o sumă de 200 mil. euro (1 mld. lei), ce re­prezintă ma­jorarea bu­ge­tu­lui to­tal al sche­mei, pentru care exis­ta deja un proiect de­pus de ho­tărâre de guvern“, explică Iulian Sorescu, expert în aju­toare de stat, con­sultant financiar şi de business în cadrul companiei Noerr.