ZF Live. Dumitru Miron, profesor la ASE Bucureşti: Şi deficitul comercial poate fi bun, dacă imporţi produse care angrenează economia. Dacă imporţi bunuri de consum, e dăunător

Autori: Mara Rolea , Răzvan Botea 28.08.2022

„Balanţa comercială, din punctul de vedere al manualului de economie, trebuie să fie echilibrată dinamic. Coabitarea între excedente  şi deficite pe anumite intervale de timp e benefică.”

România a înregistrat la şase luni din 2022 un deficit comercial la bunuri de peste 15 miliarde de euro, un nou record pentru jumătatea anului. Astfel, balanţa comercială la bunuri a României se îndreaptă spre un deficit de peste 30 de mld. de euro în 2022. Dumitru Miron, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, a explicat, la ZF Live, că deficitul ar putea să fie bun, dacă o ţară importă materie primă şi o prelucrează în ţară. Or, România importă bunuri de consum, iar deficitul generat astfel este dăunător.

„Dacă imporţi materii prime, materiale, resurse energetice necesare activi­tăţilor economice sau utilaje, instalaţii, imporţi tehnologie modernă sau com­ponente industriale, adjuvanţi indus­triali necesari pentru producţiile indigene, deficitul este bun. Dacă noi importăm cocă, cartofi, ardei şi bunuri pe care le putem produce la intern, atunci deficitul este unul dăunător”, spune Dumitru Miron, în cadrul emisiunii de business ZF Live, susţinută de Orange Business Services.