Peste 40.000 de curieri se transformă în agenţi ai ANAF din noiembrie: firmele de curierat vor completa declaraţii informative despre oricine trimite un colet cu plata ramburs

Autori: Adelina Mihai , Miruna Diaconu 25.08.2022

Atenţie pentru utilizatorii platformelor de anunţuri: cine vinde haine, jucării, maşini sau biciclete în fiecare lună, cu plata ramburs, va da socoteală Fiscului Fiscul vrea să impoziteze persoanele fizice care vând regulat produse pe platforme de anunţuri sau pe grupuri de Facebook şi încasează banii cash, prin curier 42.000 de angajaţi ai firmelor de curierat şi ai Poştei vor transmite Fiscului CNP-ul şi valoarea tranzacţiilor făcute de cei care vând produse pe platformele de tip OLX sau Lajumate.ro.

Persoanele fizice care folosesc platforme de tip OLX sau Lajumate.ro, dar şi grupuri de Facebook, pentru a vinde produse prin curier, cu plata ramburs, şi care fac acest lucru în mod regulat urmează să fie căutaţi de Fisc pentru a plăti impozit la stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus deja în dezbatere publică proiectul de ordin al preşedintelui Fiscului privind noua legislaţie pentru „plata ramburs“ şi modelul de declaraţie pe care trebuie să îl completeze fiecare persoană care vinde produse prin astfel de platforme.

„Prin acest proiect, ANAF vrea să îi identifice pe cei care vând, cu regularitate, produse prin platforme de anunţuri şi încasează contravaloarea lor ramburs. Indiferent că au făcut o vânzare sau zece vânzări, datele vânzătorilor vor fi date de fiecare dată curierului, iar curierul le va transmite Fiscului. Iar Fiscul, pe baza datelor pe care le primeşte, va considera dacă este o activitate economică făcută cu regularitate şi va decide dacă veniturile trebuie înregistrate şi impozitate ca atare“, a spus Alin Negrescu, tax partner în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG.