Industria farma şi a sănătăţii pune pe masă proiecte de investiţii de peste 1 miliard de lei. Antreprenorii sau marii jucători la nivel naţional din domeniul sănătăţii au planuri să deschidă noi clinici medicale, stomatologice, fabrici de medicamente

Autor: Georgiana Mihalache 26.08.2022

Solicitările de ajutor de stat publicate de Ministerul Finan­ţelor pentru sesiunea iunie-iulie 2022 scot la iveală planurile de investiţii în domeniul medical privat şi în cel farmaceutic. Astfel, cele 17 proiecte din domeniul medical identificate de ZF cumulează investiţii de 1,1 miliarde de lei.

Jumătate din această sumă este ajutor cerut de la stat, însă niciun proiect nu s-a aflat printre cele eligibile pentru a primi finanţare. Totuşi, câţiva reprezentanţi ai companiilor de pe lista Finanţelor spun că merg înainte cu proiectele, chiar şi fără finanţare din partea statului, şi încearcă să găsească alte surse pentru a demara investiţiile.

Sectorul medical privat a crescut de cinci ori într-un deceniu şi generează în prezent peste 11 miliarde de lei afaceri, un motor al creşterii fiind deschiderile de clinici şi spitale noi.

Printre „greii“ pieţei care au cerut ajutor de stat se află şi MedLife, cel mai mare operator privat după cifra de afaceri, şi Gral, al şaselea jucător din piaţă, care vor să deschidă noi spitale.

Alături de solicitările din partea companiilor de la vârful industriei medicale private sunt şi antreprenori care vor să pornească primele proiecte în acest sector. Un exemplu este chiar proiectul din domeniul medical care

s-a clasat cel mai bine în rândul cererilor de ajutor de stat pentru investiţie în sănătate - Eleutheria Infinity pe locul 21.

Compania Eleutheria Infinity, înfiinţată în februarie 2022, cu obiect de activitate în domeniul activităţilor centrelor de îngrijire medicală.

Firma este administrată şi deţinută de Bogdan Ioan Hossu, fondatorul Wise Finance Solutions, companie de consultanţă. „Este mai degrabă un centru medical. Nu ştim dacă vom primi finanţare, am zis să încercăm. Va fi ceva ce nu mai există în Europa, este un centru revoluţionar. Sperăm să obţinem finan­ţarea. Valoarea proiectului este peste 40 mil. euro“, a declarat Bogdan Hossu la emisiunea ZF Live, fără să ofere alte detalii.

Investiţia totală plănuită prin compania Eleutheria Infinity este de 217 mil. lei, dintre care mai bine de jumătate din sumă a fost solicitată din schema de ajutor de stat.

Următoarea companie pe listă este producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi, care a cerut un ajutor de stat pentru o investiţie de 200 mil. lei, prin care plănuieşte să mai deschidă două fabrici pe platforma din Iaşi, prin care să completeze portofoliul de produse.

În cazul Antibiotice Iaşi, Ioan Nani, directorul general al producătorului românesc de medicamente, spunea recent pentru ZF că va încerca să găsească alte fonduri pentru a demara proiectul de investiţie.