Casa de licitaţii Christie's va vinde colecţia de artă estimată la peste 1 miliard de dolari a co-fondatorului Microsoft, Paul Allen, în cadrul celei mai mari licitaţii de artă din istorie

Autor: Andrei Şerbănescu 26.08.2022

O colecţie de artă estimată la 1 miliard de dolari (847 de milioane de lire sterline) aparţinând regretatului co-fondator al Microsoft, Paul Allen, va fi vândută în cadrul celei mai mari licitaţii de artă din istorie, scrie BBC News.

Casa de licitaţii Christie's a declarat că veniturile din vânzarea din noiembrie vor fi donate unor organizaţii de caritate, aşa cum şi-a dorit Allen.

Colecţia include capodopere ale lui Botticelli, Renoir, David Hockney şi Roy Lichtenstein.

Paul Allen, care a co-fondat Microsoft în 1975 împreună cu prietenul său din copilărie Bill Gates, a murit în 2018, la vârsta de 65 de ani.

Licitaţia va vinde 150 de opere de artă realizate pe o perioadă de 500 de ani.

Colecţia va include piese precum „La Montagne Sainte-Victoire” a pictorului francez Paul Cezanne, evaluată la peste 100 de milioane de dolari (85 de milioane de lire sterline).

CEO-ul Christie's, Guillaume Cerutti, a declarat că licitaţia nu va semăna cu niciun alt eveniment de până în prezent.

„Figura inspiraţională a lui Paul Allen, calitatea şi diversitatea extraordinară a lucrărilor şi direcţionarea tuturor veniturilor în scopuri filantropice creează o combinaţie nemaiîntâlnită care va face din vânzarea Colecţiei Paul G Allen un eveniment de o amploare fără precedent”, a spus el.

Arta a fost „atât analitică, cât şi emoţională” pentru domnul Allen, adeclarat Cerutti.

Colecţia „reflectă diversitatea intereselor sale, cu propria lor mistică şi frumuseţe”, a spus Jody Allen, sora lui Paul Allen.

Allen şi-a părăsit rolul la Microsoft în 1983, după ce a fost diagnosticat cu limfom Hodgkin, o formă rară de cancer.

Co-fondatorul Microsoft a fost tratat cu succes de cancer şi a fondat o companie privată cu sora sa Jody, Vulcan Inc, care a continuat să-i gestioneze afacerea şi cauzele filantropice. El a avut un portofoliu de investiţii peste un miliarde de dolari, continuând să deţină inclusiv acţiuni la Microsoft.