Analiză ZF. Execuţia bugetară la iulie 2022: Veniturile statului cresc pe spatele avansului inflaţiei şi dobânzilor. Cheltuielile încep să accelereze

Autor: Răzvan Botea 29.08.2022

Deficitul bugetar a ajuns la 27 de mld. de lei, însă şi cheltuielile cu investiţiile s-au mai revigorat. Creşterile de venituri sunt din inflaţie, criza energetică şi profitul băncilor generat de creşterea dobânzilor.

Finanţele au avut venituri în valoare de 258 de mld. de lei în primele şapte luni din 2022, în creştere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În aceeaşi vreme, cheltuielile au fost de 285 mld. lei, în creştere cu 16%, un ritm superior faţă de primele şase luni din an (14%). Astfel, deficitul bugetar a crescut la 27 de mld. de lei, adică 1,94% din PIB, arată execuţia bugetului general consolidat la şapte luni din 2022.

Creşterea veniturilor statului este adusă de TVA, impozitul pe profit şi venituri nefiscale, toate umflate de inflaţie sau creşterea dobânzilor.

„În principal sursa creşterii încasărilor din impozit pe profit provine de la profiturile băncilor şi bineînţeles de la profiturile realizate de entităţile din sectoarele energetice şi al combustibilului, entităţi private şi de stat. Chiar dacă au avut pierderi în anii precedenţi, în anul 2022 au reuşit să facă profit“, a spus Emilian Duca la ZF Live.