Peste 150 de companii au fost înfiinţate local de ucraineni în primele şapte luni ale acestui an: „Businessul merge bine, am de gând să rămân în România“

Autor: Miruna Diaconu 29.08.2022

♦ Majoritatea companiilor înfiinţate pe plan local de ucraineni activează în sectoare precum IT, transporturi, comerţ, consultanţă şi construcţii.

Peste 150 de companii cu acţio­nariat ucrainean au fost înfiinţate pe plan local în primele şapte luni din acest an, Mai exact, de la 1 ia­nuarie şi până în prezent, numărul acestora se ridică la 166 de firme cu cel puţin un acţionar ucrainean. Din totalul numărul companiilor înfiinţate anul acesta de ucraineni, 152 de companii au pornit după data de 24 februarie, ziua declan­şării războiului, conform datelor platformei de analiză Confidas.

Înfiinţarea companiilor de că­tre ucraineni reprezintă o conti­nuare a vieţii în România, iar în multe cazuri, ţara noastră devine a doua casă a lor. Este şi cazul lui Vasili Mihalko, un antreprenor în vârstă de 26 de ani, care şi-a des­chis în Cluj-Napoca un restaurant unde găteşte şi serveşte mâncare tradiţională ucraineană.

„Am venit împreună cu fa­milia în România încă din primele zile ale războ­iului. Noi suntem din Slatina, aceas­ta este traducerea în română a ora­şu­lui din care ve­nim, este un oraş la graniţa cu Si­ghetu-Marmaţiei“, spune pentru ZF Vasili Mihalko.