UiPath a trimis bilanţul pe 2020 la Finanţe: Cu afaceri de 1,2 mld. lei, mai mari cu 89%, compania condusă de Daniel Dines a devenit cea mai mare companie de IT din România, înaintea IBM, Oracle, Bitdefender sau Microsoft

Autor: Adrian Seceleanu 29.08.2022

UiPath - cel mai de succes proiect de IT pornit din România, care a devenit dintr-un start-up care funcţiona într-un apartament din Bucureşti liderul global al pieţei de roboţi software pentru companii şi o companie listată pe piaţa bursieră americană, a devenit în 2020 şi cea mai mare companie de IT din România după cifra de afaceri raportată la Ministerul Finanţelor, arată datele din bilanţul contabil al societăţii, care a devenit disponibil recent.

UiPath, care a raportat pentru 2020 la Ministerul Finanţelor afaceri de 1,216 mld. lei, mai mari cu 89% faţă de 2019, a depăşit astfel pentru prima oară giganţi precum Oracle sau IBM, care au dominat în mod tradiţional topurile celor mai mari firme locale de IT. Cu această valoare a cifrei de afaceri, UiPath a devenit şi una dintre cele mai mari zece companii IT&C de pe piaţa locală, arată datele de la Finanţe, analizate de ZF.

Într-un fel, se poate spune că Daniel Dines, cofondator şi CEO al UiPath, şi-a atins visul enunţat în 2018 într-un interviu pentru emisiunea de business ZF Live, acela de a transforma compania lui într-un jucător de anvergură. "„Noi vrem să fim un soi de Google sau Facebook în România, să creăm un nou tip de companie aici. Noi avem oameni de top din toate domeniile, nu doar programatori, ci şi pe vânzări, juridic şi marketing”,  afirma Dines în martie 2018.

Şeful UiPath a făcut de altfel referire la acest lucru în iulie 2021, într-un interviu cu portalul sifted.eu (un proiect al Financial Times). El a criticat atunci presa din Romînia pentru că i-a pus eticheta de "cel mai bogat român" în loc să se concentreze pe faptul că UiPath este "cea mai mare companie din România". În urmă cu un an datele financiare ale UiPath nu erau disponibile pe site-ul Ministerul Finanţelor, iar compania nu a răspuns solicitărilor de a oferi date despre dinamica afacerilor locale.

UiPath şi-a mutat sediul central în New York însă a păstrat o componentă semnificativă a activităţii de furnizare de servicii, şi de dezvoltare şi de cercetare & dezvoltare în România. Păstrarea unui volum semnificativ de activitate în România este cel mai probabil şi motivul pentru care UiPath raportează un asemenea volum al cifrei de afaceri pe plan local, în condiţiile în care în România compania nu a derulat niciun program de anvergură cu sectorul public sau cu alţi clienţi privaţi.

Compania condusă de Daniel Dines a mai raportat la Finanţe şi o pierdere netă de 19,4 mil. lei faţă de o pierdere de 780 mil. lei în anul precedent. Datoriile totale ale companiei erau de 1,366 mld. lei, în scădere cu 8,5% faţă de anul anterior. Numărul mediu de angajaţi al companiei a fost de 828 de persoane, cu 132 mai mare decât în anul anterior.

UiPath are în prezent o capitalizare de piaţă de 9,1 mld. dolari.

Compania a raportat pentru perioada februarie - aprilie 2022 venituri de 245 mil. dolari, faţă de 186 mil. dolari în T1/2021 în timp ce pierderile s-au redus considerabil de la 238 mil. dolari la 118 mil. dolari.

"Suntem încântaţi că am depăşit previziunile din primul trimestru pentru toţi indicatorii, cu o creştere de 50% de la an la an a cifrei ARR de 977 milioane de dolari. Vreau să mulţumesc echipei UiPath pentru munca depusă şi pentru dedicarea faţă de clienţii noştri în mijlocul unor vremuri atât de tulburi", spune Daniel Dines, co-fondator şi co-director executiv al UiPath.

Pentru trim. 2, UiPath estimează venituri în intervalul de 229 milioane de dolari până la 231 milioane de dolari; ARR în intervalul de la 1.040 milioane de dolari la 1.042 milioane de dolari la 31 iulie 2022; pierdere operaţională non-GAAP în intervalul de la 60 milioane de dolari la 55 milioane de dolari.

Pentru întregul an fiscal 2023, UiPath se aşteaptă la venituri în intervalul de la 1.085 milioane de dolari la 1.090 milioane de dolari, ARR în intervalul de la 1.220 milioane de dolari la 1.225 milioane de dolari la 31 ianuarie 2023, venituri de exploatare non-GAAP în intervalul de 10 până la 15 milioane de dolari.​