Compania COMES din Săvineşti, judeţul Neamţ, a finalizat producţia celui mai mare utilaj sub presiune de la Revoluţie încoace: „Îl trimitem în Israel către grupul Haifa“

Autor: Mirabela Tiron 31.08.2022

♦ Compania produce utilaje unicat de gabarit mare pentru rafinării şi combinate pentru clienţi din 30 de ţări.

Compania COMES din comuna Săvineşti, judeţul Neamţ, care livrează utilaje sub presiune de gabarit mare şi piese de schimb pentru industria chi­mică, petrochimică, petrol şi gaze, a finalizat cel mai mare utilaj produs de la Revoluţie încoace în fabrica pro­prie, care va fi livrat către o companie din Israel.

„Este vorba despre cel mai com­plex echipament fabricat în COMES România după 1990, o coloană de ab­sorbţie de 150 tone, 50 metri lungime, 4,7 m diametru, la care au participat peste 200 de angajaţi. A fost un pro­iect care ne-a provocat, dat fiind ga­baritul şi complexitatea elemente­lor tehnologice interioare, 24 seturi de serpentine şi talere“, a declarat pentru ZF Anton Ioan Măzărianu, directorul general al companiei şi acţionar majo­ritar al Comes. Utilajul de gabarit ma­re va fi transportat pe un trailer spe­cial, sub escortă, din fabrica din Săvineşti către portul Constanţa, apoi pe Marea Neagră către Israel.

„Coloana a fost contractată în fe­bruarie 2021 de către grupul Haifa, o companie internaţională privată care produce, în principal, azotat de pota­siu pentru agricultură şi industrie, nu­trienţi speciali pentru plante şi fosfaţi alimentari“, a mai adăugat el. Gazul de proces se deplasează în partea de sus prin coloana de absorbţie şi soluţia este transferată în faza lichidă, astfel îndepărtată treptat din gaz. Lichidul acumulează substanţa dizolvată în partea de jos prin coloană. Materia­lele de construcţie sunt 100% din oţel inoxidabil.