Compania COMES din Săvineşti, judeţul Neamţ, a finalizat producţia unui utilaj sub presiune unicat, de 150 de tone şi 50 de metri lungime, pentru Israel: „Este cel mai complex echipament produs după Revoluţie“ GALERIE FOTO

Autor: Mirabela Tiron 04.09.2022

Compania COMES din comuna Săvineşti, judeţul Neamţ, care livrează utilaje sub presiune de gabarit mare  şi piese de schimb pentru industria chimică, petrochimică, petrol şi gaze, a finalizat cel mai complex utilaj produs de la Revoluţie încoace în fabrica proprie, care va fi livrat către o companie din Israel.

„Este vorba despre cel mai complex echipament fabricat în COMES România după 1990, o coloană de absorbţie de 150 tone, 50 de metri lungime, 4,7 m diametru, la care au participat peste 200 de angajaţi. A fost un proiect care ne-a provocat, date fiind gabaritul şi complexitatea elementelor tehnologice interioare“, a declarat pentru ZF Anton Ioan Măzărianu, directorul general al companiei şi acţionar majoritar al COMES. Utilajul de gabarit mare va fi transportat pe un trailer special, sub escortă, din fabrica din Săvineşti către portul Constanţa, apoi pe Marea Neagră către Israel.

Coloana a fost contractată în februarie 2021 de către grupul Haifa, o companie internaţională  care produce, în principal, azotat de potasiu pentru agricultură şi industrie, nutrienţi speciali pentru plante şi fosfaţi alimentari. COMES vinde  80% din producţie la export, în 30 de ţări, pe toate pieţele din Europa, Asia, Africa, Orientul Mijlociu, mai puţin America. Pentru anul acesta, şeful companiei estimează afaceri mai mari cu 30-40%, până la 16 milioane de euro, fiind semnate noi contracte la export.

În România compania livrează utilaje pentru Petromidia Năvodari, Petrotel Ploieşti, rafinăria Petrobrazi.

COMES este fosta uzină mecanică a Combinatului Chimic Săvineşti, deschis în 1977 şi privatizat în 2003, fiind deţinută în prezent de acţionari români.