Vinde fondul de investiţii Mid Europa Partners Profi?

Ziarul Financiar 31.08.2022

Fondul de private equity Mid Europa Partners pregăteşte exitul de la Profi, la şase ani după ce investitorul a plătit peste 500 mil. euro pe reţea, spun sursele din piaţă.

„Noi nu suntem în niciun proces deschis de M&A, iar tatonările (fondului - n. red.) nu le comentăm“, spune Andrei Bica, CFO al Profi.

De-a lungul anilor, au fost mai multe discuţii privind vânzarea lanţului de magazine, însă pandemia a dat planurile multor investitori peste cap.

Exitul Mid Europa Partners, spun unele surse, ar putea da României o nouă tranzacţie de 1 mld. euro, pe o piaţă unde în trei decenii de capitalism au fost doar patru astfel de tranzacţii.

În mod normal, valoarea unei companii se stabileşte ca multiplu de EBITDA, dar în retail se iau drept indicator vânzările. Astfel, de regulă, multiplul este subunitar.

În ceea ce priveşte EBITDA, CFO-ul Profi spune că aceasta a crescut cu 14,5% în 2021 versus 2020, până la 560 mil. lei (pe standarde IFRS). Nivelul este chiar şi peste cel din 2019.

„În 2022, ne aşteptăm la o nouă creştere. După primul semestru suntem peste buget, dar şi peste ce am obţinut în aceeaşi perioadă din 2021. Iar în retail, cea mai mare parte a EBITDA se obţine în S2, când avem lunile august şi decembrie foarte bune.“

În ceea ce priveşte rezultatul net însă, Profi e pe pierdere din 2018, anul trecut fiind înregistrat un minus record de 130 mil. lei.

„Pierderea se explică pe de-o parte prin faptul că fondul de comerţ (goodwill-ul) are impact în profitul net pe standardele noastre contabile. În IFRS nu se întâmplă asta. Totodată, faptul că ne dezvoltăm prin credite se vede în profitul net pentru că aici apare impactul cheltuielilor cu dobânzile. Nu în ultimul rând, pentru că ne extindem alert, avem cheltuieli mari cu amortizările. Totuşi, EBITDA creşte în pofida problemelor din piaţă.“

Fondul de comerţ (goodwill) este un activ intangibil ce rezultă dintr-o tranzacţie. Mai exact, el reprezintă suma plătită suplimentar, dincolo de valoarea netă a activelor şi datoriilor unei companii achiziţionate. Andrei Bica spune că amortizarea fondului de comerţ e de zece ani.