Carmen Panaitescu Bunu, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică: „Alergia la ambrozie este o problemă de sănătate publică şi nimeni nu face nimic. Sunt firme care rămân fără angajaţi pentru că ei pleacă două luni din oraş deoarece nu pot să respire“

Autor: Adelina Mihai 01.09.2022

Aproximativ 500.000 de români au alergie la ambrozie, iar numărul lor creşte de la an la an, mai ales în oraşele mari, unde poluarea este mai mare Ambrozia este o buruiană care atinge perioada maximă de polenizare în august-septembrie şi care provoacă persoanelor alergice simptome precum dificultăţi în respiraţie, lăcrimare, secreţii nazale apoase sau tuse Carmen Panaitescu Bunu, preşedinte, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică: „România este singura ţară europeană care nu are un sistem de monitorizare şi de avertizare a populaţiei cu privire la nivelul concentraţiei de polen din aer, iar numărul de persoane alergice creşte de la an la an. E dezastru. E o problemă de sănătate naţională de care nu vorbeşte nimeni. Oamenii suferă şi nu sunt vinovaţi“.

Aproximativ 500.000 de români sunt alergici la ambrozie, o buruiană care eliberează polen în perioada august-septembrie şi care generează simptome precum dificultăţi în respiraţie, tuse, lăcrimare sau secreţii nazale apoase.

„De la jumătatea lunii august şi până spre final de octombrie nopţile se rezumă la doar a fi întins în pat pentru că de dormit nu mai este vorba, sutele de lei curg pe medicamente care blochează reacţiile alergice dar au o listă lungă de reacţii adverse, ochii îi simt ca şi cum sunt din cioburi care se freacă la 2-3 ore, pentru ca din nas să-mi curgă permanent secreţii“, spune Gabriel, 30 de ani, angajat într-o companie din Bucureşti.