Dezastru pe piaţa laptelui: în retail preţul laptelui ajunge la 10 lei/litru, dar fermierii primesc 1,65 lei/litru şi au ajuns să stea la coadă să-şi taie vacile pentru că sunt nevoiţi să închidă fermele

Autor: Florentina Niţu 01.09.2022

Efectivul de bovine scade din cauza preţului mic al laptelui pe care îl primesc producătorii, după ce sectorul a fost în declin din 2006 încoace Procesatorii, distribuitorii şi retailerii invocă scumpiri, dar banii nu ajung la producători Vacile de lapte stau la cozi pentru tăiere, programate cu săptămâni înainte, deoarece preţul laptelui nu acoperă nici o treime din costul de producţie Importurile de lapte şi smântână au sărit de 100 mil. euro în 2021, valoare care s-a dublat într-un deceniu.

În iulie 2022, preţul laptelui de vacă a fost cu 16,2% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. În retail, în funcţie de brand, preţul laptelui ajunge la 10 lei/litru, dar producătorii de lapte crud primesc între 1,65 şi 2,7 lei/litru, astfel că sectorul creşterii vacilor de lapte intră în colaps.

„Vindem ferma pentru că avem costuri foarte mari cu furajele şi preţul laptelui este foarte mic. La noi în zonă, la poarta fermei ne dau 1,65 lei/litru, ceea ce nu acoperă nici măcar o treime din costuri. Nu mai merită să creşti vaci, mai ales că subvenţiile sunt mici şi interesul guvernului pentru acest sector este zero. Procesatorii ştiu că nu avem ce face cu laptele, decât să-l aruncăm, astfel că ţin preţul jos“, spune Alexandru M., un mic crescător de vaci din localitatea Sălişte (judeţul Maramureş), care a postat pe OLX un anunţ de vânzare a fermei cu 11 vaci din rasa Bălţată Românească, pentru 50.000 de lei.